x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Info

Info

12 Mar 2006   •   00:00

Numele tau / Antipa - impotriva tatalui

Numele Antipa isi are originea in limba greaca, reprezentand o prescurtare din Antipátros, "cel ce este impotriva tatalui" (dar si cu semnificatia de "opus" sau "potrivnic", in general). La noi este intalnit mai ales ca nume monahal. Ca nume laic, cunoaste si varianta Antip. De la Antipa provin rarele Tipa, Tipan, Tipei, Tipel, Tipelea, Tiplea etc. La 10 ianuarie e pomenit in calendarul ortodox Cuv. Antipa de la Calapodesti. Numele, de oarecare raspandire la inceputurile crestinismului (vezi regele Irod Antipa sau Sf. Antipa, episcop al Pergamului), se intalneste astazi extrem de rar ca nume de botez. (Loreta Popa)

Tomis - Moastele Sfantului Teodor Tiron

Moastele Sf. Teodor Tiron se afla in Eparhia Tomisului. Pana la 12 martie, credinciosii se pot inchina moastelor in Catedrala Arhiepiscopala din Constanta. La 13 martie, moastele vor fi duse la Capela Spitalului Judetean; marti, 14 martie, seara, in Biserica Sf. Gheorghe din Mangalia; vineri, 17 martie, in Catedrala Sfintii Apostoli Petru si Pavel din Medgidia; sambata, in Biserica Buna Vestire din Tulcea. Duminica, 19 martie, moastele vor fi conduse spre Manastirea Noul Neamt din Basarabia. (Daniela Sontica)

Ene Braniste - 22 de ani de la moarte

La 18 martie 1984 a murit pr. prof. univ. dr. Ene Braniste. A scris mai multe carti de liturgica, articole, recenzii. Cel care a fost rectorul Institutului de Teologie Ortodoxa din Bucuresti intre 1980 si 1982 este inmormantat la Cimitirul Bellu.

Semnal - O carte despre crestinism

Au aparut primele doua volume ale lucrarii "Traditia crestina. O istorie a dezvoltarii doctrinei" de Jaroslav Pelikan, un important teolog contemporan. Cele doua volume se intituleaza "Nasterea traditiei universale (100-600)" si "Spiritul crestinatatii rasaritene (600-1700)" si au aparut la Editura Polirom. "Nu mai exista, pentru spatiul ortodox, o alta lucrare de asemenea anvergura spirituala", considera pr. prof. Nicolai Buga, traducatorul celui de-al doilea volum.

Sf. Simeon - Poetul iubirii dumnezeiesti

Astazi este sarbatorit Sf. Simeon Noul Teolog (949-1021), unul dintre marii teologi. Pe langa inspiratele tratate de teologie, care i-au adus si numele, a scris 70 de poezii care vorbesc despre iubirea divina.
×
Subiecte în articol: credinta