Curtea de Apel Braşov l-a inculpat pe prefectul PD-L al Braşovului, Ion Gonţea, după ce a fost trimis în judecată de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie, pentru mai multe capete de acuzare, ce ţin de infracţiunea de înşelăciune, împreună cu tot grupul infracţional din megaescrocheria "Condor".
Jurnalul Naţional a prezentat în premieră gravele infracţiuni de care se face vinovat prefectul Gonţea, în urma falsurilor pe care le-a autentificat ca notar. Fost deputat, el fusese iniţial trimis în judecată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în anul 2006, dar pierderea calităţii de parlamentar a determinat ÎCCJ să-şi decline competenţa în acest dosar în favoarea Curţii de Apel Braşov, datorită meseriei de notar pe care o practica actualul prefect. Instanţa braşoveană s-a confruntat cu grupul infracţional al lui Gonţea pentru prima dată la 2 martie, dar cum nu toţi inculpaţii aveau apărător, s-a acordat un nou termen pentru 10 martie. Simultan, inculpaţii au depus o cerere de strămutare a procesului, pe motiv de mediatizare excesivă a procesului, cerere care se va judeca la îCCJ la 30 martie. "Inculpaţii din dosarul penal nr. 1264/64/2008, printre care şi actualul prefect, aflat pe rol la Curtea de Apel Braşov, au depus o cerere de strămutare care se va judeca de înalta Curte la 30 martie. Se va judeca şi cererea de suspendare a judecăţii la noi, la 10 şi 20 martie, până la hotărârea instanţei supreme în strămutarea procesului, probabil la Alba sau la Ploieşti. În plus nu s-a îndeplinit procedura la termenul din 2 martie, deoarece nu toţi inculpaţii aveau apărător, sau au lipsit la acest termen", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Curţii de apel Braşov, judecător Roxana Trif.
DECIZIA PREMIERULUI
Primul-ministru al României, Emil Boc, trebuie acum să ia o decizie, probabil de suspendare a lui Ion Gonţea din funcţia de prefect, până la finalizarea definitivă şi irevocabilă a procesului penal în care este implicat ca inculpat prefectul Braşovului, în acord cu hotărârile de guvern referitoare la procedurile de numire a demnitarilor guvernamentali sau înalţilor demnitari publici. Prefectura Braşov nu a comentat în nici un fel actuala situaţie infracţională a prefectului pedelist. Acesta nu ar fi unicul caz de demitere a unui prefect democrat la Braşov, în anul 1999 Petre Roman, fost preşedinte al PD, solicitând demiterea de urgenţă a propriului prefect de la Braşov, Ion Opriş, în urma arestării acestuia, tot din cauza unor acuzaţii de fals în acte publice.
INTERCEPTĂRI INCRIMINATOARE
Deşi un prefect trebuie să verifice legalitatea actelor emise de autorităţile locale, Gonţea a fost acuzat în dosar de ilegalităţi în promovarea unor hotărâri ale Consiliului Judeţean Braşov, în care s-au individualizat şi reevaluat un număr de 30 de imobile aparţinând fostelor alimentări de stat, grupate în SC Condor SA Braşov, momentul începutului uneia dintre cele mai mari escrocherii imobiliare din istoria Braşovului. Ulterior, alţi inculpaţi din dosarul penal al lui Gonţea au pus mâna pe imobile la un preţ modic, prejudiciul fiind estimat de procurorii DIICOT la 9,9 miliarde de lei vechi la nivelul anului 1995. Ultima cărămidă în definitivarea escrocheriei a reprezentat-o autentificarea în fals a actelor de transfer a terenurilor de sub alimentări de notarul Ion Gonţea, în stilul marilor escrocherii imobiliare din România postrevoluţionară. Astfel, actualul prefect de Braşov îi spunea la telefon la 18 iulie 2007 acolitului său, inculpatul Nicolae Dogar, fost consilier local PSD: "Am înţeles. îl duci (terenul – n.r.) întâi la altcineva, la o terţă persoană, şi aia vinde după aia societăţii tale... şi tragi un preţ ca lumea şi gata... Astea-s mecanismele... îl vinzi la persoana aia şi aia îl vinde după aia societăţii tale. Care-i problema?... Luni facem actul de vânzare-cumpărare, îţi găseşti persoana la care vinzi.. "
Iar la data de 26 septembrie, în urma controlului Poliţiei Economice Braşov, Dogar îl întreba pe Gonţea la telefon: "Au plecat ticăloşii?...". Iar Gonţea răspundea: "Da mă, dă-i dracului... e nişte miliţieni, ce să fac?". Interceptările telefonice au fost făcute la cererea procurorilor DIICOT Braşov şi Bucureşti şi reprezintă o piesă importantă a rechizitoriului inculpatului prefect al Braşovului.
Citește pe Antena3.ro