x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Atenție la frauda "Mesaj de la șef". Infractorii cibernetici vizează angajații cu acces la plăți

Atenție la frauda "Mesaj de la șef". Infractorii cibernetici vizează angajații cu acces la plăți

de Redacția Jurnalul    |    09 Apr 2024   •   19:45
Atenție la frauda "Mesaj de la șef". Infractorii cibernetici vizează angajații cu acces la plăți

Infractorii cibernetici devin tot mai sofisticați în metodele lor de a ataca companiile și angajații. Una dintre cele mai recente amenințări este frauda "Mesaj de la șef", care vizează angajații cu autoritate de a face plăți.

O nouă amenințare cibernetică vizează angajații cu acces la plăți, avertizează DNSC.

Frauda "Mesaj de la șef" constă în contactarea telefonică sau prin e-mail a angajaților, de către infractori care se prefac a fi superiori ierarhici. Scopul este de a induce în eroare victima și de a o determina să facă o plată falsă sau un transfer bancar fraudulos.

„Cu o simpla căutare pe internet putem să găsim tot felul de exemple de astfel de tentative în care angajații au fost păcăliți de infractori care au impersonat o persoană din conducerea unei organizații. Nu de mult, angajatul unei multinaţionale din Hong Kong a fost păcălit, în timpul unei videoconferinţe, realizate cu ajutorul tehnologiei Deepfake, să efectueze mai multe tranzacţii bancare importante”, transmite DNSC.

Potrivit specialiștilor, un infractor sună sau trimite un e-mail pretinzând că este unul din manageri de top din companie. De obicei, este bine informat cu privire la organizație. Cere efectuarea urgentă a unei plăți, folosind un limbaj persuasiv de tipul „avem încredere în tine / rămâne între noi / eu sunt ocupat acum”.

Deseori, cere ca plata să se facă într-un cont din afara țării și chiar a Europei.

De asemenea, cere angajatului să nu respecte procedura obișnuită de autorizare a plăților și se referă la o situație sensibilă (control de la autorități, achiziții etc).

Experiții recomandă respectarea procedurilor interne de autorizare a plăților, fără excepții.

(sursa: Mediafax)

 

×