România a primit 450 de milioane de euro din partea Comisiei Europene pentru patru proiecte de infrastructură de mediu, a anunţat ministrul Attila Korodi.
România a primit 450 de milioane de euro din partea Comisiei Europene pentru patru proiecte de infrastructură de mediu, a anunţat ministrul Attila Korodi.
Banii sunt obţinuţi prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu şi vor fi folosiţi pentru modernizarea sau extinderea unor reţele de canalizare cu pînă la 300 de kilometri şi îmbunătăţirea serviciilor publice de apă şi canalizare. Cîştigătorii banilor sunt judeţele Călăraşi şi Giurgiu, precum şi în zonele Cluj – Sălaj şi Turda – Cîmpia Turzii, proiectele înaintate fiind considerate de foarte bună calitate. Ministrul Attila Korodi a arătat că acestea sunt primele proiecte importante, a căror valoare depăşeşte 25 de milioane de euro, aprobate de Uniunea Europeană pentru perioada 2007-2013, din toate cele 27 de state membre.
SELECTARE. Korodi a explicat că toate judeţele din România au primit pachete de asistenţă tehnică din partea Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile pentru a propune un plan, iar cele patru zone cîştigătoare au îndeplinit condiţiile calitative impuse de Comisia Europeană. Ministrul a arătat că cel mai important dintre proiecte, care va începe în a doua parte a lui 2008, este cel din zona Cluj – Sălaj, în valoare de 197 de milioane de euro. Fondurile vor fi utilizate pentru construirea a trei staţii de epurare a apei şi a unei reţele de canalizare de 300 de kilometri, în localităţile Cluj-Napoca, Dej, Gherla, Huedin, Zalău, Şimleu Silvaniei, Jibou, Cehu Silvaniei. 525.000 de locuitori vor beneficia de pe urma poiectului. În judeţul Giurgiu au fost alocate 71,5 milioane de euro pentru trei staţii de epurare şi 116 kilometri de canalizare. Localităţile incluse sunt Giurgiu, Bolintin Vale şi Mihăileşti, de lucrări urmînd să beneficieze 87.000 de locuitori. Zona Turda – Cîmpia Turzii va beneficia de 80 de milioane de euro, pentru reabilitarea unei staţii de epurare şi modernizarea reţelei de canalizare. Se va lucra în Turda, Cîmpia Turzii, Mihai Viteazu, Sănduleşti, Viişoara şi Luna pentru 90.000 de locuitori. În judeţul Călăraşi vor fi investite aproximativ o sută de milioane de euro în construirea a patru staţii de epurare, reabilitarea alteia şi extinderea reţelei de canalizare. Vor beneficia 120.000 de locuitori din Călăraşi, Lehliu Gară, Budeşti, Olteniţa, Fundulea şi oraşul Urziceni, din judeţul Ialomiţa. Procedurile de licitaţie pentru cîştigarea lucrărilor vor începe cît de curînd, iar acestea vor fi organizate descentralizat, la nivel local.
DEZVOLTARE. Attila Korodi a precizat că România trebuie să înregistreze pînă în 2013 o creştere de zece la sută privind accesul la apă potabilă. Ministrul a estimat că pînă în 2009 România va avea 40 de proiecte de acest fel, cîte unul pentru fiecare judeţ, fiecare urmînd să fie în valoare de 100 de milioane de euro. Cele mai multe fonduri europene vor fi alocate în perioada următoare sectorului de apă şi apă uzată, acesta fiind un domeniu care nu îndeplineşte standardele impuse de Uniunea Europeană. România trebuie să investească 19 miliarde de euro în acest sector pînă în 2019, pentru a atinge standardele europene.