x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator INIŢIATIVĂ PNL / Orarul elevilor a devenit subiect de moţiune de cenzură

INIŢIATIVĂ PNL / Orarul elevilor a devenit subiect de moţiune de cenzură

de Eugenia Mihalcea    |    17 Mar 2009   •   00:00

Partidul Naţional Liberal va depune astăzi la Camera Deputaţilor o moţiune simplă pe Educaţie, în care militează pentru reintroducerea orelor de sport, a celor de limbi străine, logică şi dirigenţie, scoase de Ministerul Educaţiei din planurile de învăţământ pentru anul şcolar 2009-2010.



După o săptămână de discuţii cu sindicatele, conducerea Ministerului Educaţiei a ajuns la cocluzia că elevii de liceu trebuie să aibă maximum 30 de ore pe săptămână, iar preţul plătit pentru acest orar mai lejer trebuie să fie renunţarea la câteva ore de limbi străine, sport, logică, dirigenţie şi nu numai. Tinerii de la liceele tehnologice vor avea totuşi câte o oră de istorie pe săptămână, iar cei care doresc, vor putea să se înscrie la echipe sportive, pentru a recupera orele de educaţie fizică dispărute din program.

Nemulţumirile profesorilor, sindicatelor, ale societăţii civile, dar şi ale Comisiei Europene, nu au mişcat conducerea ministerului, care a decis că planurile vor rămâne bătute în cuie până la discutarea noii legi a învăţământului.   

Din acest motiv, conducerea PNL a decis, ieri, ca deputaţii PNL să iniţieze şi să depună, astăzi, la Camera Deputaţilor o moţiune simplă pe Educaţie, ca urmare a ultimelor decizii luate de actualul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Textul moţiunii a fost prezentat de deputatul PNL Alina Gorghiu. “Este o moţiune care vizează învăţământul preuniversitar şi face referire la recentele decizii ale ministrului Educaţiei de a scoate ore de istorie, de sport şi de limbi străine din programul liceenilor”, a precizat Gorghiu. “Nu există o strategie a Ministerului Educaţiei, nu-şi respectă programul de guvernare”, a completat deputatul PNL. Pe de altă parte şi Societatea Română de Filosofie, secţia de filosofie, teologie, psihologie şi pedagogie a Academiei Române, precum şi facultăţile şi departamentele de filosofie de la universităţile din Bucureşti, Cluj,  Iaşi, Timişoara, Oradea şi Baia Mare protestează faţă de măsura luată de minister de a îndepărta din planurile de învăţământ liceal disciplina Logică şi argumentare. Semnatarii protestului susţin că “această măsură nu are nici un fundament ştiinţific şi educaţional şi trădează o lipsă cronică de înţelegere a importanţei  disciplinelor umaniste pentru formarea generală a tinerilor, prin cultivarea unei gândiri critice echilibrate”. Şi Sindicatul Naţional al Instructorilor Auto din România solicită ministrului Educaţiei să respecte legea şi să reintroducă în unităţile de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial, obligatoriu, cel puţin o oră de educaţie rutieră pe săptămână.

×
Subiecte în articol: observator