x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator INSP nu a primit alerte cu privire la riscul de răspândire a bolilor cu transmitere digestivă, ca urmare a situaţiei create prin ruperea barajului din Ucraina

INSP nu a primit alerte cu privire la riscul de răspândire a bolilor cu transmitere digestivă, ca urmare a situaţiei create prin ruperea barajului din Ucraina

de Redacția Jurnalul    |    12 Iun 2023   •   20:20
INSP nu a primit alerte cu privire la riscul de răspândire a bolilor cu transmitere digestivă, ca urmare a situaţiei create prin ruperea barajului din Ucraina
Sursa foto: Hepta

Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunțat, luni, că pe canalele oficiale ale instituţiilor Europene şi organismelor internaţionale nu s-a primit nicio alertă cu privire la riscul de răspândire a bolilor cu transmitere digestivă, ca urmare a situaţiei create prin ruperea barajului din Ucraina.

"Ca urmare a informaţiilor prezente în spaţiul public referitoare la distrugerea barajului de pe râul Nipru, pentru corecta informare a opiniei publice, Institutul Naţional de Sănătate Publică face următoarele precizări. În acest moment, pe canalele oficiale ale instituţiilor Europene şi organismelor internaţionale - EWRS (ECDC) şi IHR (OMS), nu s-a transmis nicio alertă cu privire la riscul de transmitere a bolilor transmisibile cu transmitere digestivă, ca urmare a situaţiei create prin ruperea barajului din Ucraina", a mai precizat INSP într-un comunicat de presă.

Reprezentanţii INSP spun că până prezent nu au fost înştiinţaţi, de către autorităţile de mediu, cu privire la posibilitatea existenţei unei contaminări chimice şi/sau biologice în urma evenimentelor recente produse în Ucraina.

"În fiecare sezon, monitorizarea calităţii apei de îmbăiere este realizată de CT şi TL prin analizarea probelor de apă de mare, conform listelor cu zonele de îmbăiere şi calendarul de recoltare pentru efectuarea analizelor la apele de îmbăiere, transmise INSP până la data de 15 mai. Raportarea zonelor de îmbăiere se efectuează de către România din anul 2007 pentru zone costiere. Sezonul de îmbăiere în anul 2023 se desfăşoara în perioada 1 iunie - 15 septembrie pentru toate zonele. Până în acest moment nu am fost înştiinţaţi cu privire la înregistrarea unor rezultate neconforme", se mai scrie în comunicat.

Potrivit instituţiei, în cazul în care în urma analizelor rezultă o posibilă contaminare a apei costiere, populaţia va fi înştiinţată, iar îmbăierea va fi interzisă.


Reprezentanții INSP au anunţat că urmăresc permanent site-urile şi recomandările oficiale şi pot reacţiona în cazul în care există posibilitatea unei contaminări neaşteptate a unor factori de mediu. 

×
Subiecte în articol: insp alerta risc boli baraj ucraina