x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Inspecţia Judiciară: Declaraţiile lui Ponta, referitoare la condamnarea lui Adrian Năstase, au afectat independenţa justiţiei

Inspecţia Judiciară: Declaraţiile lui Ponta, referitoare la condamnarea lui Adrian Năstase, au afectat independenţa justiţiei

16 Ian 2014   •   08:55
Inspecţia Judiciară: Declaraţiile lui Ponta, referitoare la condamnarea lui Adrian Năstase, au afectat independenţa justiţiei
UPDATE 11:55 - Plenul Consiliului Superior al Magistraturii şi-a însuşit raportul Inspecţiei Judiciare care concluzionează că declaraţiile premierului Victor Ponta în cazul lui Adrian Năstase au afectat independenţa sistemului judiciar.

De asemenea, plenul a decis conexarea la acelaşi dosar şi a adresei vicepreşedintelui ÎCCJ Ionuţ Matei privind declaraţiile premierului, ministrului Dan Şova şi purtătorului de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, făcute în contextul condamnării lui Adrian Năstase.

Citeşte comunicatul CSM

......................................................

Consiliul Superior al Magistraturii va discuta astăzi raportul Inspecţiei Judiciare privind declaraţiile premierului Victor Ponta referitoare la condamnarea lui Adrian Năstase în dosarul "Zambaccian".

Potrivi unor surse judiciare, citate de Antena3, concluzia raportului Inspecţiei Judiciare este că afirmaţiile premierului au afectat independenţa sistemului judiciar. Plenul CSM va decide azi dacă îşi va însuşi sau nu raportul Inspecţiei Judiciare.

Premierul Victor Ponta a declarat în seara zilei de 6 ianuarie că Adrian Năstase este un condamnat politic, o victimă a regimului Traian Băsescu şi un caz perfect comparabil cu cel al Iuliei Timoşenko.

"Adrian Năstase e un condamnat politic pentru că începând cu anul 2005 (...) a fost principala ţintă a preşedintelui Băsescu şi a oamenilor săi, Macovei, Morar şi ceilalţi şi, iată, suntem la finalul celui de-al doilea mandat al lui Traian Băsescu. Cred că e o nedreptate şi cred că foarte mulţi oameni mai puţin cunoscuţi decât domnul Năstase sau mai puţin mediatizaţi au avut atât de mult de suferit în aceşti zece ani, nu neapărat ajungând în penitenciar, ci pierzându-şi locurile de muncă, pierzându-şi familiile, fiind târâţi prin tribunale şi din acest motiv şi astăzi obiectivul principal pe care l-am anunţat al PSD-ului este schimbarea unui regim politic pe care noi l-am considerat întotdeauna abuziv", a declarat primul-ministru la România TV.

Victor Ponta l-a calificat pe Adrian Năstase drept "o victimă a regimului Băsescu" şi a comparat cazul său cu cel al fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko, care a fost condamnată la închisoare.

"Eu cred că în mare parte justiţia din România este independentă. Ce s-a întâmplat la CSM a arătat capacitatea reprezentanţilor justiţiei de a nu se mai lăsa impresionaţi, intimidaţi de preşedinte şi au ales pe cine au vrut ei. Cred că unul din obiectivele strict personale al lui Traian Băsescu din 2005 încoace a fost acela de a-şi doborî prin alte metode decât cele politice principalii adversari. Eu cred că Adrian Năstase a fost nu doar cel mai bun prim-ministru după 89, dar şi cel mai puternic adversar al lui Traian Băsescu (...) şi cred că din punct de vedere politic cazul Adrian Năstase este perfect comparabil cu cazul Iulia Timoşenko", a mai spus Ponta.

×