x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Inspectoratul de Stat în Construcţii se retrage din dosarul Trofeul Calităţii

Inspectoratul de Stat în Construcţii se retrage din dosarul Trofeul Calităţii

de Gabriela Antoniu    |    23 Mai 2012   •   09:54
Inspectoratul de Stat în Construcţii se retrage din dosarul Trofeul Calităţii

Completul de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a amanat pentru 30 mai, dezbaterile in dosarul “Trofeul calitatii', in care este judecat fostul premier Adrian Nastase.
Judecatorii ar fi trebuit la termenul astazi sa inceapa audierea inculpatilor, insa doi dintre ei, Irina Paula Jianu si Diana Gasparovici, au lipsit din sala de judecata, invocand motive de sanatate. Amanarea vine in contextul in care marti consilierul juridic al Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC) a depus o cerere prin care anunta ca institutia pe care o reprezinta nu se mai constituie parte civila in dosar, deoarece ISC nu a fost prejudiciata.

Potrivit documentelor intrate in posesia Jurnalului National, seful ISC, Constantin Balaban Grajdan, a adus la cunostinta judecatorilor instantei supreme motivele pentru care Inspectoratul nu se consituie parte civila in acest dosar. “ ISC nu a efectuat nici un fel de servicii de organizare a evenimentului intitulat ; contractele invocate au fost incheiate de structuri organizatorice, fara personalitate juridica, aflate in subordinea ISC sI pe cale de consecinta, neavand delegare de competente din partea ordonatorului de credite bugetare, acele conventii sunt nule din punct de vedere juridic; structura bugetara a institutiei nu avea aprobata posibilitatea legala de a incasa venituri rezultate din acest tip de activitati; din evidentele interne ale compartimentelor de specialitate din organizarea ISC nu rezulta inregistrarea vreunui prejudiciu financiar contabil', se arata in documentul semnat de seful ISC, inaintat instantei supreme.

La sedinta de astazi, avocatii au ridicat problema presiunilor care se fac din spatiul public asupra judecatorilor din acest dosar, insa presedintele completului, Livia Stanciu, a replicat ca “nu se simte presionata'. “Noi nu am ridicat decat problema ca judecatorii sa analizeze daca nu cumva si alte interventii din spatiul public, si ma refer in mod direct la interventiile doamnei Monica Macovei la posturile de televiziune, in care a nominalizat pe membrii completului de judecata si in care a avut niste afirmatii extrem de grave cu privire la acesta, nu ar putea constitui pentru completul de judecata, deci nu pentru noi aparatorii, modalitati de sesizare a CSM', a declarat avocatul Ion Cazacu, citat de Agerpres. ?n timpul desfasurarii procesului, cativa membrii ai miscarii 'Noua Republica' au protestat in fata ?naltei Curti de Casatie si Justitie, pentru a denunta eventualele presiuni politice care se fac in acest dosar. “Am venit astazi pentru a vedea daca judecatorii din Romania sunt sau nu supusi unei presiuni politice. Inculpatul Adrian Nastase trebuie judecat fara nicio presiune politica', a declarat liderul miscarii, Mihail Neamtu.

DNA l-a trimis in judecata pe 20 ianuarie 2009 pe fostul premier Adrian Nastase, sub acuzatia ca in 2004 s-ar fi folosit de ''influenta sau autoritatea functiei de presedinte al unui partid'' pentru organizarea unui simpozion intitulat 'Trofeul calitatii in constructii' cu scopul strangerii unor sume de bani destinate campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale, la care urma sa participe.

×