x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Intabularile PNL - Afaceri ilegale cu terenuri

Intabularile PNL - Afaceri ilegale cu terenuri

de Alexandru Nastase    |    15 Ian 2007   •   00:00
Intabularile PNL - Afaceri ilegale cu terenuri

Scandalul intabularilor ilegale din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii continua. In vreme ce Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii este in continuare controlata de inspectori de la Ministerul Mediului, prefectul de Tulcea reactioneaza impotriva abuzurilor si ilegalitatilor care se fac cu terenurile Rezervatiei.

Prefectul este singurul care ia atitudine impotriva unor grupuri de interese liberale care pana acum au schimbat ilegal incadrarea juridica a aproximativ 7.000 de hectare de teren din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Este prima declaratie impotriva trecerii ilegale din administrarea statului in cea a consiliilor locale a respectivelor terenuri care au fost deja cadastrate si intabulate de primarii liberali din judetele Tulcea si Constanta. Prefectul de Tulcea, Chirica Lefter, si el membru al Partidului National Liberal, a solicitat verificarea legalitatii actelor emise de catre primarii localitatilor de pe teritoriul Rezervatiei si care vizeaza concesionarea sau vanzarea unor terenuri care sunt domeniu public de interes national, proprietate a statului. Mai mult, Letfer a declarat ca sunt foarte numeroase situatiile in care consiliile locale refuza sa faca punerile in posesie, in baza legilor proprietatii, in favoarea propriilor clientele.

DECLARATIE. "Sunt convins ca exista localitati unde administratia locala tine terenuri in intravilan sau extravilan, nu-i pune pe oameni in posesie, urmand ca aceste terenuri sa fie scoase la vanzare sau concesionate in detrimentul detinatorilor de drept, dupa bunul plac al consiliilor locale. Din aceasta cauza am trimis o circulara, la sfarsitul anului trecut, catre toate consiliile locale, prin care le-am atentionat sa nu vanda sau sa nu concesioneze terenuri din domeniul privat al localitatii pana nu sunt rezolvate toate problemele legate de fond funciar", a declarat prefectul Chirica Lefter, citat de presa locala din Tulcea. Prefectul a mai denuntat si faptul ca de multe ori, desi terenurile pot fi retrocedate in natura, primarii refuza acest lucru, iar mostenitorii de drept primesc in schimb promisiunea ca vor obtine despagubiri prin Fondul Proprietatea. Acesta este unul din motivele pentru care procesul de punere in posesie este intarziat.

"Intarziem cu punerea in posesie pentru ca in multe situatii sunt date hotarari in acest sens, si oamenii, in loc sa primeasca un teren care exista acolo, ei au fost trecuti la despagubiri si terenurile se vand sau se concesioneaza", a adaugat prefectul Chirica Lefter.

OPINIE SEPARATA. Prefectul este singurul oficial care a reactionat la sfarsitul anului trecut cand aproximativ 1.000 de hectare din zona Sulina au fost trecute in domeniul privat al orasului. Terenurile urmau sa fie folosite pentru un parc eolian (de o firma in care este implicat parlamentarul liberal Ion Basgan) si pentru amenajarea unui aerodrom (de firma omului de afaceri Silviu Prigoana) in plin teritoriu al Rezervatiei. Prefectul a reactionat desi cel care trebuia sa o faca, guvernatorul Deltei - Paul Cononov - a tacut malc. Decizia a fost atacata de prefect in contencios, urmand a se pronunta solutia.

×
Subiecte în articol: observator terenuri prefectul