x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Intact Media Group dă în judecată Adevărul pentru concurenţă neloială

Intact Media Group dă în judecată Adevărul pentru concurenţă neloială

28 Apr 2009   •   00:00

Intact Media Group va da în judecată cotidianul Adevărul, editat de Adevărul Holding, "pentru concurenţă neloială, precum şi pentru derularea fără drept a activităţilor de editare şi distribuire a romanului «Enigma Otiliei» de George Călinescu".



Conform comunicatului, Jurnalul Naţional, cotidian editat de Intact Media Group, a cumpărat de la Copyro, prin intermediul editurii Litera, drepturi exclusive de editare asupra romanului "Enigma Otiliei", de George Călinescu. Copyro este "societatea de gestiune cu drepturi exclusive asupra operei călinesciene".

Reprezentanţii Intact susţin că Adevărul a editat şi difuzat romanul "Enigma Otiliei" pe data 23 aprilie, "ignorând avertismentele repetate venite din partea Societăţii Copyro de stopare a editării şi difuzării acestui roman. Somaţiile trimise de Copyro către managementul Adevărul nu au fost luate în considerare".

Academicianul Eugen Simion a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX că Institutul "George Călinescu" din Academia Română deţine drepturile asupra operei lui George Călinescu şi că se va adresa justiţiei în cazul romanului "Enigma Otiliei", publicat de Adevărul Holding, considerând că trustul "nu a fost de bună credinţă".

De asemenea, editura Litera Internaţional, care deţine dreptul de publicare a romanului "Enigma Otiliei", vrea să dea în judecată Adevărul Holding pentru "prejudiciile morale şi materiale" provocate de publicarea volumului, a declarat Dan Vidraşcu, director general al editurii. El susţine că editura Litera Internaţional deţine drepturile pentru publicarea romanului "Enigma Otiliei" în baza unui contract exclusiv semnat cu organismul de gestiune colectivă Copyro.

Simion, directorul Institutului de Istorie şi Teorie Literară "G. Călinescu" din Bucureşti, spune că scriitorul George Călinescu a lăsat institutului toate drepturile lui mobile şi imobile. "George Călinescu a lăsat toate drepturile lui mobile şi imobile Institutului «George Călinescu» din Academia Română. Soţia lui, Vera Călinescu, a lăsat toate drepturile Institutului «George Călinescu». Ne vom adresa justiţiei pentru a face dreptate. Consider că în această dispută Jurnalul Naţional a fost de bună credinţă, în timp ce Adevărul nu a fost de bună credinţă", a declarat Eugen Simion.

Pe de altă parte, şi organismul de gestiune a drepturilor de autor Copyro, care îşi revendică la rândul său drepturile asupra operei lui George Călinescu, spune că Adevărul Holding nu deţine drepturile pentru publicarea romanului "Enigma Otiliei".

"Opera lui George Călinescu, conform Legii 8 din 1996, este sub protecţia Copyro. Editura Litera International a solicitat Copyro să i se acorde permisiunea de a publica "Enigma Otiliei" şi i s-a acordat permisiunea. Între timp, am aflat despre intenţia trustului Adevărul Holding de a publica «Enigma Otiliei». Le-am comunicat că există deja un contract încheiat cu Jurnalul Naţional şi i-am rugat să nu pună în circulaţie cartea. Nu înţeleg comportamentul Adevărul Holding", a declarat pentru MEDIAFAX Eugen Uricaru, preşedintele Copyro.

Eugen Uricaru a mai spus că drepturile de autor asupra operei lui George Călinescu sunt deţinute de Copyro, deoarece, potrivit legii drepturilor de autor, Vera Călinescu, soţia lui George Călinescu, le-a deţinut doar pe perioada vieţii ei.

Uricaru a precizat că va sprijini Litera Internaţional, dacă editura se va decide să dea în judecată Adevărul Holding.

Intenţia deschiderii unei acţiuni în instanţă a fost confirmată de Dan Vidraşcu, director general al Litera Internaţional, care a precizat că editura vrea să dea în judecată Adevărul Holding pentru prejudiciile create de publicarea romanului "Enigma Otiliei". "Prejudiciile sunt în primul rând de imagine, prin declaraţiile pe care le fac şi le-au făcut cei de la Adevărul, dar există şi prejudicii materiale, pentru că noi avem un contract exclusiv cu Copyro. Legea e foarte simplă: drepturile de autor există 70 de ani de la moartea autorului şi nu există un scenariu precedent la care acestea să fie îndepărtate înainte de această perioadă. Drepturile pot fi la moştenitori sau la Copyro", a declarat Vidraşcu.

×