x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul a instituit STARE DE ALERTĂ în judeţele BUZĂU, VRANCEA şi BRĂILA. Ce presupune starea de alertă

Guvernul a instituit STARE DE ALERTĂ în judeţele BUZĂU, VRANCEA şi BRĂILA. Ce presupune starea de alertă

27 Ian 2014   •   10:38
Guvernul a instituit STARE DE ALERTĂ în judeţele BUZĂU, VRANCEA şi BRĂILA. Ce presupune starea de alertă

UPDATE 12:10 -  Premierul Victor Ponta a anunţat astăzi, în şedinţa comandamentului de iarnă de la Palatul Victoria, că a fost instituită stare de alertă începând cu ora 12:00 în judeţele Buzău, Brăila şi Vrancea.

”Am primit propunerea şi în baza ordonanţei 21/2004, de a declara stare de alertă, am aprobat această solicitare în judeţele Brăilă, Buzău şi Vrancea. Acest lucru este necesar din punct de vedere legal pentru a avea o coordonare la nivel naţional, comandă unică în ceea ce priveşte operaţiunile de spirijn a autorităţilor locale. Situaţia întocmită de prefecturi este deja transmisă la Ministerul Administraţiei şi, începând cu ora 12, semnez hotărârea, o publicăm în Monitorul Oficial şi pentru cele trei judeţe suntem în stare de alertă până la momentul în care se va considera că se poate revoca această stare”, a declarat premierul Ponta în debutul comandamentului de urgenţă de luni.

Ponta a adăugat că situaţia întocmită de Prefecturile din cele trei judeţe a fost transmisă la Ministerul Administraţiei.

"Pentru cele trei judeţe suntem în stare de alertă până la momentul la care se va considera că se poate ridica această stare. Vreau să precizez foarte clar ce înseamnă acest lucru ca să nu fie loc de speculaţii nicăieri în presă. Instituţiile, ştiţi ce aveţi de făcut. Şi anume: asigurarea sub comandă unitară a utilajelor, a altor mijloace de intervenţie şi a carburantului necesar pentru acţiunile de deszăpezire, organizarea transportului, depozitării şi distribuţiei alimentelor de primă necesitate, asigurarea asistenţei medicale de urgenţă în fază prespitalicească şi în cadrul unităţilor sanitare, prioritizarea acţiunilor de intervenţie pe localităţi şi categorii de drumuri, planificarea şi pregătirea resurselor, serviciilor, funcţionarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice, menţinerea ordini publice, asigurarea logisticii intervenţiilor, informarea, înştiinţarea şi avertizarea populaţiei,(...) posibilitatea interzicerii circulaţiei pe anumite drumuri din zonele afectate şi a transporturilor de substanţe periculoase, toate celelalte măsuri necesare din punct de vedere logistic ", a declarat premierul.
.................................................

Premierul Victor Ponta şi vicepremierii Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea se întâlnesc, luni dimineaţă, de urgenţă la sediul Guvernului, acolo unde s-ar putea decreta stare de urgenţă pentru judeţele Buzău, Vrancea şi Brăila. În aceste trei judeţe s-a emis, duminică, o avertizare cod roşu de viscol, duminică, care a durat şase ore.

La întâlnire va participa şi ministrul Apărării, Mircea Duşa. De asemenea, la ora 12:00, a fost convocat şi un comandament de iarnă la sediul Executivului.

Vicepremierul Liviu Dragnea a afirmat, în timpul comandamentului de urgenţă, duminică seară, că îi va propune lui Victor Ponta să pronunţe stare de alertă pentru trei judeţe.

Este vorba de cele trei judeţe care duminică s-au aflat sub cod roşu de viscol, Buzău, Brăila şi Vrancea.

”Mâine dimineaţă (n.r. luni) o să îi prezint premierului propunerea de declararea stării de alertă în Vrancea Buzău şi Brăila. Starea de alertă ne va creea posibilitatea şi cadrul legal pentru a dispune măsurile necesare pentru a înlătura efectele acestui dezastru, efectele acestei stări de forţă majoră”, a afirmat Dragnea.

Ce se întâmplă în cazul decretării stării de alertă

Viscolul puternic şi căderile masive de zăpadă din ultimele zile au determinat autorităţile să ia în calcul declararea stării de alertă în zonele afectate. Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 21/2004, starea de alertă permite autorităţilor să ia orice măsuri pentru prevenirea şi înlăturarea pericolelor pe care le presupune constatarea unei situaţii de urgenţă.

OUG nr. 21/2004 prevede că starea de alertă se declară şi se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgenţă. În localităţi, starea de alertă o declară primarul cu aprobarea prefectului. Pentru un judeţ, decizia aparţine prefectului şi trebuie aprobată de ministrul Administraţiei şi Dezvoltării Regionale. Zonele afectate de inundaţii, incendii sau zăpezi pot fi evacuate şi se pot acorda ajutoare de urgenţă. Pe timpul stării de alertă, se pot dispune orice măsuri care sunt necesare pentru înlăturarea stării de forţă majoră.

De asemenea, conform OUG nr. 21/2004, pe timpul stării de alertă se pot dispune, cu respectarea prevederilor art. 53 din Constituţia României, republicată, măsuri pentru restrângerea unor drepturi sau libertăţi fundamentale referitoare, după caz, la libera circulaţie, inviolabilitatea domiciliului, interzicerea muncii forţate, dreptul de proprietate privată ori la protecţia socială a muncii, aflate în strânsă relaţie de cauzalitate cu situaţia produsă şi cu modalităţile specifice de gestionare a acesteia.

Declararea stării de alertă se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar la nivel judeţean sau al municipiului Bucureşti, în Monitorul Oficial al autorităţii administrativ-teritoriale respective.

×