x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Înţelegeri pe piaţa medicamentelor: Două companii farmaceutice şi mai mulţi distribuitori au primit amenzi de 12 milioane de euro

Înţelegeri pe piaţa medicamentelor: Două companii farmaceutice şi mai mulţi distribuitori au primit amenzi de 12 milioane de euro

19 Mar 2012   •   12:50
Înţelegeri pe piaţa medicamentelor: Două companii farmaceutice şi mai mulţi distribuitori au primit amenzi de 12 milioane de euro

Consiliul Concurentei a finalizat ancheta de pe piata medicamentelor. Doua mari companii farmaceutice si noua distribuitori au primit amenzi de peste 12 milioane de euro pentru practici neconcurentiale.

Potrivit unui comunicat, Consiliul Concurentei a finalizat inca doua investigatii pe piata farmaceutica, la companiile Bayer, Sintofarm si distribuitorii Mediplus, Polisano, Relad, Farmexim, Farmexpert, Fildas, Montero, ADM, Pharmafarm, pentru incheierea unor intelegeri anticoncurentiale si, respectiv, o posibila intelegere anticoncurentiala intre membrii Asociatiei Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente (ADIM) si cei ai Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR).

Cea mai mare amenda, 11,74 milioane lei, a fost aplicata distribuitorului Mediplus. Compania Bayer a fost amendata cu 7,25 milioane de lei iar Sintofarm cu 63.000 de lei. Amenzile aplicate in cazul celorlalti distribuitori au fost: Polisano - 3,75 milioane lei, Relad - 1,58 milioane lei, Farmexim - 4,85 milioane lei, Farmexpert - 10,99 milioane lei, Fildas - 5,82 milioane lei, Montero - 75.000 lei, ADM - 3,97 milioane lei si Pharmafarm - 1,38 milioane lei.

Investigatia privind eventuala interzicere a exportului de produse Bayer si Sintofarm a fost declansata de Consiliul Concurentei, din oficiu, in septembrie 2009.

"Aceste intelegeri anticoncurentiale, considerate incalcari grave ale legislatiei concurentei, au avut ca obiect restrangerea concurentei prin izolarea pietei romanesti si impiedicarea comertului pe alte piete, inclusiv in cadrul pietei comune. Implicarea distribuitorilor in activitati de export nu conduce la riscul unei aprovizionari necorespunzatoare a pietei romanesti deoarece, conform reglementarilor in vigoare, distribuitorii angro au obligatia de a satisface cu prioritate si in mod satisfacator cerintele pietei din Romania", a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, conform Agerpres.

De asemenea, Consiliul Concurentei a finalizat, fara a aplica sanctiuni, investigatia privind o posibila incalcare a Legii Concurentei de catre membrii Asociatiei Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente (ADIM) si cei ai Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR).

Investigatia a fost declansata in luna octombrie 2008 ca urmare a deciziei companiilor de a sista livrarile de medicamente catre spitale si farmacii. Conform reprezentantilor celor doua asociatii, aceasta decizie se datora refuzului Ministerului Sanatatii de a ajusta pretul medicamentelor, in functie de evolutia cursului valutar.

×