x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Interceptari DNA. Cum îi ȘANTAJA Frunzăverde pe primari pentru a obține voturi la alegerile prezidențiale: ”Suntem în relaţii bune cu orice Guvern vine, dar noi dăm banii pe 2015, 2016”

Interceptari DNA. Cum îi ȘANTAJA Frunzăverde pe primari pentru a obține voturi la alegerile prezidențiale: ”Suntem în relaţii bune cu orice Guvern vine, dar noi dăm banii pe 2015, 2016”

17 Mai 2015   •   08:21
Interceptari DNA. Cum îi ȘANTAJA Frunzăverde pe primari pentru a obține voturi la alegerile prezidențiale: ”Suntem în relaţii bune cu orice Guvern vine, dar noi dăm banii pe 2015, 2016”
Sursa foto: Christian Silva/INTACT IMAGES

Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde, a cerut vicepreședintelui CJ Ionesie Ghiorghioni să discute cu primarii care au plecat de la PDL și PNL, în scopul obținerii de voturi la alegerile prezidențiale pentru candidatul formațiunii sale - Klaus Iohannis, transmițându-le acestora că, în schimb, va ține cont la împărțirea banilor în 2015, deoarece este "în relații bune cu orice Guvern vine", se arată în stenogramele din dosarul în care liberalul este cercetat de DNA.


Sorin Frunzăverde este cercetat sub control judiciar de DNA pentru instigare la șantaj și folosire a influenței politice în vederea obținerii unui folos necuvenit, pentru că între cele două tururi de scrutin pentru referendumul organizat pentru alegerea președintelui din noiembrie 2014 și-a folosit influența asupra lui Ionesie Ghiorghioni pentru a obține un număr mai mare de voturi pentru candidatul formațiunii din care făcea parte și, implicit, să-și consolideze poziția în cadrul acestei formațiuni politice, prin condiționarea repartizărilor bugetare de rezultatul votului. De asemenea, este acuzat că l-a determinat pe vicepreședintele CJ să îi șantajeze pe primarii care au părăsit partidul politic din care fac parte cei doi, amenințându-i că, dacă nu vor face demersuri în vederea obținerii unor rezultate favorabile candidatului PNL în turul doi al prezidențialelor, nu vor primi alocări bugetare de la Consiliul Județean în anii 2015-2016.

După primul tur de scrutin, în cursă au rămas Victor Ponta, candidatul USL, și Klaus Iohannis, candidatul Alianței Creștin Liberale, iar, în această situație, susțin procurorii, la nivel național a existat o mobilizare a susținătorilor ACL pentru realizarea unui procent cât mai bun.

DNA arată că, în acest context, se circumscriu și actele materiale săvârșite de Sorin Frunzăverde și Ionesie Ghiorghioni, care, aflați într-un mediu ambiental împreună cu Laurențiu Cioban, secretarul județului, poartă următoarea conversație:

"Frunzăverde: Vă împărțiți primarii care au plecat de la noi. Aici intră și foștii primari PDL și PNL, care au candidat sub PSD. Da? Și mâine și poimâine nu vă văd la Consiliul Județean, mă ocup eu de deșeuri mâine, voi pe teren. Vi-i împărțiți de comun acord. Da? ..(n.n.—nu se înțelege)...la Sasca, acolo îl trimit pe Secășan, da, că acolo are.... (n.n.—nu se înțelege)...Deci ideea este următoarea: ... (n.n.—nu se înțelege)... suntem în relații bune cu orice Guvern vine, dar noi dăm banii pe 2015, 2016. Discuțiile au loc între voi între patru ochi. Fiecare cu primaru ... (n.n.—nu se înțelege)...: vin din partea domnului președinte cu rugămintea de a vota Iohannis. Vom ține cont la împărțirea banilor în 2015, ... (n.n.—nu se înțelege)... Da? Între patru ochi! Voi cu primaru, da? Tu de mâine ... tu belești... prin Consiliu Județean...
Interlocutor: ... (n.n.—nu se înțelege)...
Frunzăverde: Da. Mâine și poimâine ești pe teren și te întâlnești cu fiecare secretar, afară de cei de la primăriile PNL. Deci acolo unde avem primari nu te duci la secretari. Cu fiecare... Da? Între patru ochi! Pe Dorin să-l scoți din birou, da? Ce probleme sunt... hai... (n.n.—nu se înțelege)... ce probleme sunt și atunci: domnu președinte vă roagă să încercați să-l ajutați, importantă e și poziția domniei sale, ca ... (n.n.—nu se înțelege)... al județului și să determinați oamenii să voteze Iohannis. Da? E foarte bine pentru un echilibru care trebuie creat la nivel național. Da? La toți secretarii, mai puțin la cei care sunt... care sunt...ă...din primăriile unde există ... (n.n.—nu se înțelege)... Da?
Interlocutor:... (n.n.—nu se înțelege)... Da. Trebuie să ne împărțim... (n.n.—nu se înțelege)...
(posibil)
Ghiorghioni: Da... (n.n.—nu se înțelege)...de exemplu Bozovici...vorbim și cu el sau... că ăsta (n.n.—nu se înțelege)... cu LALA....
(...)
Frunzăverde: ... Auzi? ... (n.n.—nu se înțelege)...intră și la ăla la Bozovici, intră și la ăla(?). Spune-i că noi am înțeles, că oricum rămân cu noi, dar vrem ... (n.n.—nu se înțelege)... acum un ajutor în turul doi. Da? Important pentru noi ca și județ, pentru mine(?)... băgați-mă și pe mine(?) dacă vreți, da? ... (n.n.—nu se înțelege)... cont. Să se știe că... (n.n.—nu se înțelege)... mai ales voi doi.
Interlocutor: Anu viitor... (n.n.—nu se înțelege)...
Frunzăverde: PSD-ul nu mai are ... (n.n.—nu se înțelege)... în bani, că nu mai are de unde. Au cheltuit tot în anul ăsta. Pe bugetele din... și 2015 și 2016. Ponta s-a văzut ă... cu sacii în căruță, nu mai văd un ban de anul viitor. Să nu creadă că Mocioalcă va aduce vreun ban, nu va aduce nimic! I-au luat pe ăștia, foarte bine! Dar anunță-i (?) că-i(?) bugetarea noastră 2015, 2016 și-i rugăm acum să ne ajute și ei. Da?
(...)
Frunzăverde: Deci toți primarii care au plecat plus cei care odată au fost la noi . Da? Ăla pe care... (n.n.—nu se înțelege)...
(...)
Frunzăverde: Pe care-i aveți, e clar. Ăia de la... (n.n.—nu se înțelege)...sunt. Da? Ăla de la Lăpușnicel s-a mai potolit, deci ne-au furat... (n.n.—nu se înțelege)... am făcut sub 20%. Da? Că noi n-am făcut decât fie 30 și, fie cu 20, da? Acolo... mai puțin Herculanele și cu....Iablanița. Da? Deci ăia ... unde sunt 16, 17, 18%, acolo... (n.n.—nu se înțelege)...
(...)
Frunzăverde: Da? Deci... Cum o să vorbiți cu ei, da... Luați-i între patru ochi. Da?... (n.n.—nu se înțelege)...
(...)
(posibil) Ciobau: Mă duc eu la Moldova, la... (n.n.—nu se înțelege)... la Moldova Nouă.
Frunzăverde: Oprește-te.
(posibil) Ciobanu: Adică am... (n.n.—nu se înțelege)...permisiv.... (n.n.—nu se înțelege)...
Frunzăverde: Bine... .... (n.n.—nu se înțelege)... la Moldova Nouă... .... (n.n.—nu se înțelege)...... s-a întâmplat următorul lucru: Lupu nu și-a dus toate... toți votanții la europarlamentare și am căzut într-o plasă acolo. Da? .... (n.n.—nu se înțelege).....la Moldova Nouă, da? Dar discret. ... .... (n.n.—nu se înțelege)......Da?
(...)
Frunzăverde: ... .... (n.n.—nu se înțelege)......să vină la Reșița sau mă rog, la mijlocul drumului, ... .... (n.n.—nu se înțelege)...... du-te tu în Moldova Nouă.
(posibil) Ciobanu: Am înțeles, încerc, mă ... .... (n.n.—nu se înțelege)......Bine.
Frunzăverde: Auzi? Dacă e, dacă nu, nu e... .... (n.n.—nu se înțelege)......
(posibil) Ciobanu: Dacă nu, nu.... .... (n.n.—nu se înțelege)......Vedem....
Frunzăverde: Deci... .... (n.n.—nu se înțelege)......ei ... ei sunt importanți, tre să le explicați clar: mai vin două bugete... .... (n.n.—nu se înțelege)..... vom ține cont, ei îs tot ai noștri. Domnu președinte a înțeles.... .... (n.n.—nu se înțelege)...... n-a înțeles, da în fine...Domn președinte a înțeles, da, dar acuma e timpul să dovediți că rămânem împreună. Vine 2016, PSD-ul va fi în cădere, pentru că nu poate să... .... (n.n.—nu se înțelege)......Ponta... .... (n.n.—nu se înțelege)....".

Anchetatorii arată că, așa cum rezultă foarte clar din dialog, Sorin Frunzăverde, folosindu-se de autoritatea sa în cadrul partidului, precum și cea de președinte CJ, cere celor cu care discută, și în special lui Ghiorghioni, să poarte discuții în particular cu primarii de altă culoare politică ai localităților de pe raza județului în vederea determinării electoratului să voteze cu Klaus Iohannis; motivarea — la acordarea bugetelor pe anii 2015 și 2016 se va ține cont de procentele obținute în urma scrutinului.

"Se subînțelege faptul că Frunzăverde urmărește prin această modalitate și consolidarea poziției sale în ierarhia partidului, dar și în plan administrativ'', se mai arată în documentele de la dosarul cauzei obținute de AGERPRES.

În consecință, spun procurorii, Ghiorghioni Ionesie, în datele de 12 noiembrie 2014, respectiv 13 noiembrie 2014, a purtat dialoguri cu primari ai localităților din județul Caraș-Severin. 

×