x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comunicaţiile prin GOOGLE şi YAHOO - interceptate de spionajul american şi britanic direct din cablurile de fibră optică

Comunicaţiile prin GOOGLE şi YAHOO - interceptate de spionajul american şi britanic direct din cablurile de fibră optică

31 Oct 2013   •   06:46
Comunicaţiile prin GOOGLE şi YAHOO - interceptate de spionajul american şi britanic direct din cablurile de fibră optică

Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a Statelor Unite şi omologii săi britanici au interceptat şi copiat, se pare, vasete cantităţi de informaţii direct din cablurile din fibră optică ale Google şi Yahoo care leagă serverele din străinătate - conform unor documente provenite de la fostul contractor al Agenţiei, Edward Snowden, şi citate de presa americană.

În parteneriat cu agenţia britanică GCHQ (Government Communication Headquarters), NSA ar fi profitat de legislaţia permisivă care vizează activităţile sale în străinătate şi a accesat o imensă cantitate de date stocate şi transmise online.

Google şi Yahoo au comunicat miercuri că nu au cunoştinţă că guvernul le-a accesat căile de comunicaţii de date.

Sarah Meron, purtător de cuvânt al Yahoo, a spus că firma nu a cooperat cu nicio agenţie pentru asemenea interceptări, iar David Drummond, responsabilul juridic de la Google, s-a arătat indignat.

"Suntem de multă vreme preocupaţi de posibiltatea acestui tip de spionaj şi de aceea am continuat să extindem securizarea serviciilor şi conexiunilor Google", a spus David Drummond, într-o declaraţie. "Nu acordăm niciunui guvern, nici celui al SUA, acces la sistemul nostru. Suntem indignaţi de proporţia acţiunilor pe care guvernul pare să le fi întreprins pentru a intercepta date din reţeaua noastră privată şi asta subliniază necesitatea unei reforme urgente", a mai spus reprezentantul Google.

Într-o declaraţie, NSA a evitat să se refere direct la acuzaţii privind penetrarea reţelelor externe de date, dar a accentuat că s-a concentrat pe colectarea de informaţii externe - nu interne. Agenţia a respins ideea că a acţionat în străinătate pentru a ocoli legile care limitează supravegherea în interiorul ţării. De asemenea, NSA a spus că nu este adevărat că a colectat "vaste cantităţi" de date folosind această metodă.

Companiile de genul Google, care operează servicii de Internet - incluzând email, documente, fotografii şi căutare online - trimit cantităţi uriaşe de informaţii prin fibra optică ce leagă centrele de date presărate în întrega lume. Companiile şi-au securizat aceste centre de date, inclusiv cu camere de supraveghere cu detectoare de căldură şi autentificare biometrică, crezând că fluxul de date dintre centre este sigur. Luna trecută, Google a anunţat că începuse să-şi securizeze comunicaţiile dintre centrele de date încă înainte de dezvăluirile din vară privind interceptările NSA şi a accelerat ulterior procesul. New York Times scrie, citând surse anonime din interiorul companiei, că responsabilii cu securitatea de la Google aveau suspiciuni că entităţi din exterior, cum ar fi guvernele, ar putea intercepta comunicaţiile direct din cabluri, dar nu aveau dovezi solide că ar exista deja acţiuni de spionaj.

Un profesor de la Stanford, specialist în reţele de calculatoare, spune că NSA este capabilă să instaleze aparatură pe cablurile de comunicaţie şi să "asculte" semnalele electrice, să introducă splittere sau, având acces de la distanţă la swich-uri ori routere, să redirecţioneze fluxul de date.

×