x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Internet - Momeala scrisorii lui Hodorkovski

Internet - Momeala scrisorii lui Hodorkovski

de Adrian Mihai    |    10 Dec 2005   •   00:00
Internet - Momeala scrisorii lui Hodorkovski

Compania petroliera Yukos Oil este pretextul unei inselatorii promovate agresiv in aceste zile pe Internet. Escrocheria este gandita dupa tiparul "scrisorii nigeriene", dar este mai bine conceputa decat multe dintre versiunile care circula in mod curent pe Internet.

De aceasta data, povestea se bazeaza pe arestarea mult mediatizata a omului de afaceri rus Mikhail Hodorkovski, cel mai bogat om din Rusia si unul dintre cei mai mari din lume, fost CEO si actionar al Yukos. Mai mult, credibilitatea informatiilor trimise prin e-mail e sporita de includerea unor linkuri spre articole reale legate de acest subiect si postate pe site-uri ale unor institutii de presa importante precum BBC sau The Moscow Times.

METODA. Ca principiu de baza, prin scrisoarea nigeriana, o persoana bogata sau care are acces la o suma importanta, de obicei o vaduva sau un orfan, dintr-o tara cu tulburari sociale, vrea sa transfere o importanta suma de bani intr-o tara sigura. Pentru acest serviciu esti rasplatit cu o adevarata avere, un comision de cateva milioane de dolari. Trebuie insa actionat rapid, iar operatiunea este una confidentiala. In cele din urma se dovedeste ca pana la transferul averii in contul tau, tu trebuie sa platesti niste comisioane, mereu unice, in valoare de cateva mii de euro. Esti asigurat ca ulterior acele comisioane iti vor fi returnate. Aceasta este varianta in care victima scapa ieftin. In varianta dura, amatorul de imbogatire rapida este invitat in Nigeria... pentru rapire. Imaginatia infractorilor e bogata. Petrol la preturi mai mici decat piata, bani din mosteniri, cumpararea de proprietati imobiliare si schimbul valutar sunt cateva dintre capcanele ambil intinse. Cuvintele-cheie sunt "confidentialitate" si "urgenta". Totul trebuie sa se petreaca repede si in secret.

AMPLOARE. Initial, scrisorile erau trimise prin posta clasica si vizau persoane cu un statut social ridicat. Internetul a democratizat si frauda, astfel incat acum nu se mai face o selectie a destinatarului. Multi posesori de conturi de e-mail primesc zilnic cateva astfel de propuneri. Intr-o avertizare, postata pe site-ul oficial, FBI arata ca anual frauda de acest tip ajunge la milioane de dolari. Recuperarea banilor este aproape imposibila. FBI mai mentioneaza un caz de crima si numeroase disparitii. Victimele sunt invitate in Nigeria. Li se spune ca nu au nevoie de viza. "Partenerii" aranjeaza intrarea in tara, iar apoi victima descopera ca se afla ilegal in tara, infractiune dur pedepsita. Se folosesc documente falsificate si chiar vizite la birouri din cladirile guvernamentale. Autoritatile nigeriene nu sunt nici ele prietenoase cu victimele. In multe scrisori se vorbeste despre deturnare de fonduri, ceea ce inseamna ca victimele au vrut sa insele statul.

SFATURI PENTRU AMERICANI
FBI recomanda cetatenilor americani sa anunte autoritatile in cazul in care primesc astfel de scrisori si sa nu raspunda in nici un fel infractorilor. Cei care cunosc pe altcineva care doreste sa intre intr-o asemenea afacere trebuie sa-i informeze pe acestia despre riscurile la care se expun. Se cunosc putine cazuri in care romanii au cazut victime ale "scrisorii nigeriene". Politistii explica situatia si prin neraportarea de catre victime. Acestea nu vor ca rusinea lor sa fie cunoscuta de toata lumea.

AI NOSTRI
In urma cu doi ani, 30 de tineri din Romania, in majoritate elevi si studenti, au fost arestati pentru mai multe fraude pe Internet. Printre metodele utilizate a fost utilizata si scrisoarea nigeriana. "Investitorii" erau dornici sa aduca bani in Romania.
×
Subiecte în articol: observator