Casa de Cultura a sindicatelor Pites-ti gazduieste zilele acestea "Festiva-lul de muzica lautareasca veche Zavaidoc". Un invitat de seama la acest eveniment este Constanta Teodorescu, singura fiica in viata a marelui interpret. Ea a fost de acord sa raspunda catorva intrebari legate de celebrul sau tata.
Casa de Cultura a sindicatelor Pitesti gazduieste zilele acestea "Festivalul de muzica lautareasca veche Zavaidoc". Un invitat de seama la acest eveniment este Constanta Teodorescu, singura fiica in viata a marelui interpret. Ea a fost de acord sa raspunda catorva intrebari legate de celebrul sau tata. "Plangea pentru ca stia ca o sa moara"Casa de Cultura a sindicatelor Pitesti gazduieste zilele acestea "Festivalul de muzica lautareasca veche Zavaidoc". Un invitat de seama la acest eveniment este Constanta Teodorescu, singura fiica in viata a marelui interpret. Ea a fost de acord sa raspunda catorva intrebari legate de celebrul sau tata.
Jurnalul National: Doamna Constanta, ce va mai amintiti despre tatal dumneavoastra?
Constanta Teodorescu: Vreau sa fac o precizare din capul locului. Eu consider ca dupa volumul, nervul artistic si vocea pe care le avea, tata nu se poate numi lautar. El a fost un fenomen vocal. Cand eram studenta la Conservator, am ascultat la fonoteca de aur o romanta "Smaranda", cantata de el si compusa de Toscani Mihailescu, fondatorul Operei din Bucuresti, care a scris aceasta piesa pentru fata lui. Tata cred ca s-a nascut cu vocea asta.
A studiat muzica?
Da, a studiat canto cu grecul Dimitrie Cutavas, iar in familia tatalui meu toti erau muzicieni. Chiar si verisoarele mele din Australia canta la pian, vioara si acordeon. Tata mai avea un frate, Vasile, care canta la vioara.
Verisoarele din Australia din partea cui sunt?
Sunt din partea tatei. El a mai avut o sora, Zoe, care a murit la Bucuresti in bombardamentul din 1944. Zoe era casatorita cu un grec. Dupa moartea tatei, a fratelui si a surorii lui, grecul s-a intors la Atena. A murit in 1955, iar copiii lui au emigrat in Australia.
Ati fost singura fiica?
A avut trei copii. Eu sunt cea mai mare si m-am nascut in Bucuresti la cutremurul din 9 noiembrie 1940. Am mai avut un frate si o sora, nascuta la Targoviste, in 1944, dar care a murit la doua luni.
Cati ani avea cand s-a casatorit?
Cand era in mare voga, tatei nu-i era capul la casatorie. Avea femei pe care le intretinea. Cu mama s-a casatorit cand a ramas insarcinata cu mine. La vremea aceea, el avea 44 de ani.
Ce locuri poți să vizitezi în Maramureș dacă mergi de Crăciun sau Revelion în 2024. Cele mai frumoase obiective turistice iarna
Citește pe Antena3.ro
Ati mostenit talentul tatalui?
Pot zice ca da. Am inceput cu vioara, dar am renuntat la ea si am studiat canto, inclusiv in Italia. Am dat multe recitaluri in tara si in Italia, am castigat medalii de aur, toate astea pana la 36 de ani. Am participat la multe emisiuni dedicate tatalui meu cu doamna Emilia Comisel.
S-a spus la un moment dat ca a murit.
Tata avea dusmani si fratele lui, Vasile, care canta la vioara, il apara. A suferit enorm cand Vasile a murit, incat a vrut sa se arunce in groapa dupa el. Atunci s-a dus vestea ca a murit.
Cum a murit acest mare interpret?
In ianuarie 1945, la 48 de ani, a murit. Suferea cu rinichii, plamanii si inima. Stiu ca mama ne-a dus pe mine si pe fratele meu, de Anul Nou, la Spitalul Filantropia, unde era internat, sa-l sorcovim. El plangea, pentru ca stia ca moare.
Ce s-a intamplat cu dumneavoastra?
Mama a ramas vaduva la 34 de ani cu doi copii, fara casa, fara masa. Rudele tatei au trimis-o la Focsani, la parintii ei.
Cum apreciati acest festival facut in cinstea tatalui dumneavoastra?
Este un lucru extraordinar ca cineva s-a gandit ca in orasul lui natal sa fie facut acest prim festival de folclor si muzica veche lautareasca. Ma simt flatata ca voi face parte din juriu si sper sa descopar voci care sa merite sa duca mai departe acest gen muzical.
|
Evenimentul - la prima editieFestivalul este la prima editie si este organizat de Primaria Pitesti si de Centrul Cultural. Evenimentul isi propune promovarea muzicii lautaresti vechi, sprijinirea si lansarea talentelor autentice si readucerea in actualitate a marelui interpret. Fiecare participant va prezenta doua piese, dintre care una din repertoriul lui Zavaidoc. La festival au mai fost invitati Floarea Calota, Alexandru Mica si Florentina Satmari. Directorul festivalului si totodata presedintele juriului va fi marele maestru Tudor Gheorghe, care va sustine si un recital. |
|
ZavaidocPe numele sau adevarat Marin Teodorescu, Zavaidoc s-a nascut la 8 martie 1896 la Pitesti. Talentul lui Zavaidoc a fost recunoscut de insusi George Enescu. Cei doi, in timpul Primului Razboi Mondial, au ridicat moralul soldatilor, sustinand numeroase spectacole. |