x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator INTERVIU CU NOUL GUVERNATOR AL DELTEI / "ARBDD nu trebuie să combată braconajul"

INTERVIU CU NOUL GUVERNATOR AL DELTEI / "ARBDD nu trebuie să combată braconajul"

de Florenţa Gavrilă    |    19 Feb 2009   •   00:00
INTERVIU CU NOUL GUVERNATOR AL DELTEI / "ARBDD nu trebuie să combată braconajul"

Noul guvernator al Deltei Dunării, Grigore Baboianu, vorbeşte despre felul cum a fost numit şi despre planurile lui în acest post şi îl atacă voalat pe fostul guvernator Liviu Mihaiu, care a declanşat un război împotriva braconierilor, deşi nu avea atribuţii pentru asta.




  • Jurnalul Naţional: Aţi fost director executiv al ARBDD timp de 18 ani. Care este diferenţa dintre postul de director al Administraţiei Rezervaţiei şi funcţia de guvernator al Deltei?

Grigore Baboianu: Guvernatorul trebuie să-şi petreacă mai mult timp în zona lobby-ului, să reprezinte şi să încerce să promoveze mai bine instituţia, Rezervaţia şi să contribuie în mediatizare, alături de compartimentele specializate. Sigur că un personaj care cunoaşte foarte bine instituţia, zona despre care vorbeşte, are avantajul unei experienţe acumulate în acel domeniu, din punctul meu de vedere are un avantaj în plus. Nu trebuie de fiecare dată să-şi pregătească temele de discuţie, ci va prezenta ceea ce cunoaşte foarte bine. Ca director executiv eram mai implicat în aspectele tehnice ale actului de gestionare, fundamentând deciziile guvernatorului, pregătind rapoartele.

  • Vă veţi ocupa în mod special de promovarea instituţiei?

Sigur, aceasta va fi o prioritate. Voi face lobby pentru adoptarea Legii Rezervaţiei. Aceasta este o prioritate fără de care cred că activitatea din Delta Dunării nu se poate desfăşura în parametri normali. A doua prioritate a mea va fi finalizarea cadastrului Rezervaţiei şi vom încerca mai multe variante în ceea ce priveşte finanţarea lucrărilor, din surse de finanţare extrabugetare, având în vedere că trecem printr-o criză financiară. Cu siguranţă, achiziţia se va face prin licitaţie publică pentru că legea nu permite altfel de atribuire. O altă prioritate este să avem Planul de Management şi Regulamentul Rezervaţiei aprobate, document care va înlocui actualul statut al Rezervaţiei. În priorităţi se înscrie şi asigurarea fondurilor pentru instituţie.

  • Ce veţi face ca guvernator?

Sigur, fiecare guvernator are o viziune şi anumite priorităţi, iar eu vi le-am spus pe ale mele. De exemplu, guvernatorul Liviu Mihaiu a spus când a venit că prioritatea sa numărul 1 este să stârpească braconajul din Delta Dunării. I-am spus de atunci că braconajul este într-adevăr un fenomen negativ, dar trebuie să ţinem cont că Administraţia Rezervaţiei nu are în activitate, în mod explicit, lupta împotriva braconajului şi nici nu putem canaliza toate energiile pentru acest lucru. Chiar dacă am trimite 100 de oameni în teren să supravegheze acest fenomen, ar fi de departe insuficient. Eu cred că soluţia pentru combaterea braconajului este găsirea cauzelor, pentru că acest fenomen nu este generat de lipsa paznicilor sau a echipamentelor, ci de lipsa disciplinei şi lipsa aplicării actelor normative aşa cum sunt ele prevăzute. Pe de altă parte, la Liviu Mihaiu am apreciat insistenţa cu care a reuşit să rezolve anumite probleme. Nici nu ştiu dacă s-a datorat unor relaţii personale, sau cei care au aprobat, au făcut lucrul acesta dintr-o reală convingere că actele respective sunt necesare. Vom sprijini în continuare activităţile antibraconaj.

  • Care dintre cei şase guvernatori cu care aţi lucrat v-a fost cel mai apropiat? Strategia cărui guvernator vi s-a potrivit cel mai bine?

Am lucrat foarte bine cu primul guvernator, domnul Gomoiu, care avea o mai mare aplicare spre partea de cunoaştere şi de cercetare. Fiecare şi-a adus însă aportul pe care i l-a permis pregătirea profesională, experienţa în domeniu şi înţelegerea fenomenelor. De exemplu Virgil Munteanu ar putea lucra foarte bine ca director executiv, însă nu ştiu dacă ar accepta. Încă nu ştiu cine va fi director executiv, dar va trebui să lucreze din pură pasiune.

×
Subiecte în articol: verde! guvernator