x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Interviurile jurnalul.ro, invitat: Rovana Plumb, ministrul Muncii. Noua lege a salarizării stimulează studiile superioare

Interviurile jurnalul.ro, invitat: Rovana Plumb, ministrul Muncii. Noua lege a salarizării stimulează studiile superioare

17 Mar 2015   •   10:23
Interviurile jurnalul.ro, invitat: Rovana Plumb, ministrul Muncii. Noua lege a salarizării stimulează studiile superioare
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Sistemul de salarizare a personalului bugetar va fi schimbat radical pentru a elima anomaliile care îi nedreptăţesc pe cei care s-au ţinut de carte, a declarat Rovana Plumb, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice prezentă la Interviurile Jurnalul. “Am propus restrângerea la 5 trepte educaţionale începând cu persoanele care au şcoala generală şi specializări, urmată de absolvenţii de liceu care nu au reuşit să ia bacalaureatul, apoi persoanele cu bacalaureat şi absolvenţii de şcoli profesionale, următoarea treaptă fiind studiile de scurtă durată şi apoi studiile superioare. Pentru fiecare treaptă vom stabili o limită minimă şi una maximă de venituri. Vom avea grija ca limita maximă, de exmplu, de la treapta doi să nu se suprapună cu limita minimă de următoarei trepte de salarizare” a spus Rovana Plumb. Ministrul a dat asigurări că “nu vor mai exista tăieri de salarii şi nici încalcarea drepturilor persoanelor care beneficiază de legi speciale”.

Ministrul Rovana Plumb a vorbit despre necesitatea restrâgerii claselor de salarizare. “Pornim de la ideea că nu mai trebuie să existe 111 clase de salarizare deoarece unele dintre ele se întrepătrund şi nu au corelare cu activitatea personalului bugetar. Pentru că am majorat atât de mult salariul minim pe economie în sectorul bugetar, s-a ajuns în situaţia ca din cei 1,186 de milioane de bugetari, 923.000 să aibă salariul net sub 1.450 de lei. Obiectivul nostru este ca legea salarizării să fie gata până la finele anului, astfel încât să intre în vigoare de la începutul anului 2016”, a spus ministrul Muncii. Salariul minim va fi de 1.200 de lei începând in ianuarie 2016 iar salariul maxim va fi cel al “preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie din România, nivel la care vor fi aduse salariile preşedintelui, premierului şi ale preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului”, a spus Plumb.

Sprijin pentru mame

Reducerea natalităţii este un fenomen îngrijorător, cu care se confruntă întreaga Uniune Europeană, nu doar România. Rovana Plumb a subliniat că încurajarea natalităţii este direct legată de politicile privind creşterea nivelului de trăi, dar şi crearea de noi locuri de muncă, mai bine plătite. “Am propus în urmă cu o săptămână <>, în care venim cu un sprijin concret pentru mame care să asigure un echilibru între viaţa profesională şi cea personală a părintelui. Am propus ca perioada concediului de maternitate, de 18 săptămâni, să fie plătită integral la nivelul salariului din ultimele 12 luni de dinainte de a intra în concediul de maternitate. Am observat că nu toate mămicile au posibilitatea să îşi deconteze analizele recomandate de către medic aşa că după o discuţie cu dl ministru Bănicioiu am propus ca toate analizele recomandate de către medici să fie decontate pentru femeile însărcinate. Ne propunem o flexibilizarea mai mare a programului de lucru în primul an de după concediul de maternitate iar reîntoarcerea femeilor pe piaţa muncii după naştere va fi stimulată cu un venit de 600 lei, şi nu de 500 lei. Vrem ca acest pact să fie asumat de toate forţele politice pentru că de bunăstarea femeii depinde bunăstarea societăţii.” spune ministrul Muncii. Aceasta a amintit şi faptul că noul cod fiscal include facilităţi fiscale pentru cei care înfiinţează creşe şi grădiniţe.

Economia socială
În cazul persoanelor de vârsta a treia, ministerul Muncii vrea să preia viziunea europeană a îngrijirii la domiciliu. “După ce ai muncit o viaţă întreagă ai nevoie şi de afecţiune iar afecţiunea nu poate fi subvenţionată de la buget. Prin proiectele noastre vrem să redeschidem cel de-al treilea sector al economiei- cel social. Avem reglementat până acum sectorul economic privat, pe cel public şi acum în reglementăm pe cel al economiei sociale. Va fi o zonă în care se pot crea locuri de muncă şi se vor furniza servicii de calitate de îngrijire pentru copii, persoanele cu dezabilităţi şi pentru cei care au muncit o viaţă întreagă şi acum au ajuns la pensie”, a explicat ministrul. Noua lege, realizată împreună cu MDRAP şi Comsia Europeană va fi finalizată săptămâna viitoare şI va introduce noţiunea de antreprenoriat social. “Dăm drumul şi reglementăm întreprinderile sociale şi întreprinderile sociale de inserţie care ţintesc către grupurile vulnerabile”, a mai spus Rovana Plumb.

Sistemele de pensii
Punctul determinant al menţinerii sustenabilităţii sistemului de pensii îl constituie crearea de noi locuri de muncă. Acum, România are un sistem mixt de pensie, care înseamnă pilonul public, al doilea pilon care este obligatoriu şI al treilea pilon care este opţional. Ministrul muncii are în vedere introducerea unui pilon de pensii ocupaţionale şI a dat asigurări că pilonul public nu este sub nici un fel de risc. "Nu există nicăieri în lumea asta un sistem public de pensii care nu este solid. Şi acest lucru se realizează prin susţinerea bugetului de asigurări sociale prin contribuţiile care sunt plătite de angajatori, dar şi subvenţie de la stat", a spus Rovana Plumb.

Patru obiective pentru PSD
Rovana Plumb candidează pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD. "Le mulţumesc colegelor şi colegilor pentru încrederea acordată pentru că s-a urmat o procedură pentru a putea candida la această funcţie şi sunt onorată că am căpătat încrederea lor şi sper în continuare în sprijinul lor", a declarat Plumb. “Prin viziunea pe care o am urmărim ca partid patru obiective poltice importante. Primul ar fi întărirea statului social, al doilea întărirea economiei şi creşterea veniturilor, al treilea întărirea democraţiei şi ultimul promovarea imaginii României şi a vocii pe care o are pe plan european şi internaţional. Propunerea mea către colegi este de a avea 10 departamente arondate acestor patru obiective politice majore. Desigur, că sunt deschisă şi aştept propunerile colegilor astfel încât să avem o structură mai activă o adevărată resursă de politici care să contribuie la viziunea şi programul cu care PSD va veni în faţa românilor pentru următoarea etapă", a spus Plumb.

Super inspecţia Muncii
Ministerul Muncii lucrează la crearea unui nou cadru instituţional care prevede reorganizarea prin comasare a Inspecţiei Muncii şi a Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială într-o singură agenţie care să urmărească atât combaterea muncii nedeclarate dar şI eliminarea fraudelor din sistemul de beneficii sociale, a spus ministrul Rovana Plumb. În prezent, Inspecţia Muncii lucrează împreună cu ANAF pentru depistarea pe piaţa muncii a celor care nu lucrează cu contract de muncă.

Discriminarea femeilor

Ministrul Muncii a mai declarat că în România există discriminare, mai ales în ceea ce priveşte femeile. “Încă există discriminare, chiar în rândul familiei. Din datele pe care noi le avem femeile suferă şi se resemnează", a declarat Rovana Plumb. Aceasta a mai precizat că chiar dacă avem toate legile, chiar dacă am fost una dintre ţările semnatate a convenţie împotriva violenţei domestice, încă mai sunt multe măsuri de luat şi de schimbat mentalităţi. “Am spus-o şi acum o săptămână, mentalităţile nu se pot schimba prin ordonanţă de urgenţă. Avem nevoie de ajutorul întregii societăţi”, a concluzionat Plumb.

Piaţa muncii se echilibrează
“Anul trecut a fost primul an în care numărul de salariaţi a ajuns egal cu numărul de pensionari, respectiv 5,2 milioane şi acest lucru s-a văzut şi din subvenţionarea de la stat", a spus ministrul. Aceasta a mai precizat că pe parcursul anului trecut sistemul de pensii a avut nevoie de o suplimentare de la bugetul de stat în bugetul asigurărilor sociale de 13 miliarde, iar anul acesta este previzionat doar o subvenţie de 7 miliarde de lei. Într-un moment nefavorabil erau trei pensionari la doi oameni angajaţi, iar datele guvernului arată că în anul 2020 se poate ajunge la un echilibru.





×