x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Într-un document remis CC, "MAI nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente"

Într-un document remis CC, "MAI nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente"

02 Aug 2012   •   11:12
Într-un document remis CC, "MAI nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente"

Un document al Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, care apartine Ministerului Administratiei si Internelor, remis joi Curtii Constitutionale arata, conform Hotnews, ca "MAI nu isi poate asuma veridicitatea numarului de persoane inscrise in listele electorale permanente, neavand instrumente legale suplimentare de control a datelor procesate de autoritatile publice locale".

Precizarile Directiei pentru Evidenta Persoanelor au fost trimise CCR dupa ce Ministerul trimisese miercuri catre CCR - potrivit purtatorului de cuvant al institutiei - listele electorale care cuprindeau 18.292.514 de persoane, respectiv cel precizat de MAI inainte de referendumul din 29 iulie.

In documentul de joi insa, Directia pentru Evidenta Persoanelor arata ca exista posibilitatea ca in listele electorale permanente sa fie inscrise persoane decedate al caror deces sa nu fi fost comunicat "de catre ofiterii de stare civila din cadrul primariilor" sau ale caror date sa nu fi fost operate "de catre personalul serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor din subordinea consiliilor locale". De asemenea, Directia pentru Evidenta Persoanelor mai scrie ca e posibil ca in listele electorale sa mai apara persoane decedate al caror deces sa nu fi fost comunicat "de catre familie sau autoritatile straine" sau din cauza "neindeplinirii sau indeplinirii defectuoase de catre primari a obligatiei de actualizare a listelor electorale permanente".

"Conform prevederilor legale in vigoare, competenta de verificare a acestora (n.n. - a datelor de pe listele electorale permanente) apartine exclusiv Autoritatii Electorale Permanente. Astfel, datele de mai sus pot fi de natura sa afecteze numarul total al cetatenilor cu drept de vot inscrisi in listele electorale permanente", se mai arata in precizarile remise joi Curtii Constitutionale de catre Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date.

×