x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Între viaţă şi moarte, între etajul unu şi trei al maternităţii din Oradea

Între viaţă şi moarte, între etajul unu şi trei al maternităţii din Oradea

02 Sep 2009   •   00:00

O femeie din Oradea care în urmă cu circa trei săptămâni a născut o fetiţă, la maternitatea din oraş, afirmă că imediat după naştere medicii i-au spus că bebeluşul a murit din cauză că a venit pe lume prematur şi cu malformaţii, a fost anunţată de cadrele medicale că bebeluşul trăieşte.



Irina Marhaş, o orădeancă în vârstă de 30 de ani, spune că a fost anunţată, marţi seară, că bebeluşul pe care l-a născut, în urmă cu trei săptămâni, şi despre care atunci i s-a spus că este mort, trăieşte şi, prin urmare, trebuie să se prezinte la Maternitate (Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie) pentru a întocmi certificatul constatator de naştere, cu care să se prezinte la Primărie pentru a i se elibera certificatul de naştere.

"M-au dus la maternitate pe 13 august. Eram însărcinată în luna a şasea şi mi s-a făcut rău acasă. M-au ţinut în travaliu o oră, după care mi s-a făcut cezariană. După ce am născut, mi-au spus că bebeluşul era mort. Că s-a născut prematur, cu 450 de grame, şi nu a supravieţuit. După o săptămână, când m-au externat, a venit şi sora mea şi am rugat-o pe asistentă să ne lase să vedem copilaşul. Ne-a spus că n-avem ce vedea, că a murit. M-au şi pus să semnez o hârtie prin care renunţ să ridic corpul copilului, care va fi incinerat în spital", a declarat Irina Marhaş.

La trei săptămâni de la naştere, femeia spune că a fost sunată, însă, de un medic al maternităţii, care a anunţat-o că trebuie să se prezinte la spital pentru a completa actele de naştere a copilului său, care, de fapt, trăieşte.
"Mi-a spus că fetiţa mea trăieşte şi că să nu îndrăznesc să fac scandal sau să spun la cineva ce s-a întâmplat, că atunci va avea grijă să-i trimită pe cei de la Direcţia de Protecţie a Copilului să-mi ia copilul pe care îl mai am acasă. Mi se pare revoltător", susţine femeia.

Miercuri, familia copilului a chemat jurnaliştii şi a mers la maternitate, unde oamenii şi-au văzut copilul, o fetiţă de 700 de grame.
"Are probleme multe, hidrocefalie, o mânuţă întoarsă, iar coloana nu i s-a închis. Dar dacă ştiam că trăieşte, veneam să stau cu ea, e copilul meu. Am întrebat cum a fost posibil să mi se spună că e moartă. Mi s-a spus că eu am fost internată la etajul întâi, iar personalul de acolo nu are cum să ştie ce se întâmplă la etajul trei. Că a fost o confuzie", a declarat Irina Marhaş.

Niciunul dintrei directorii Maternităţii Oradea nu a dorit să facă declaraţii despre acest caz, anunţând că va fi trimis un comunicat de presă.

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bihor, Marius Pîrcioagă, a declarat că va dispune verificări legate de acest caz.
"Din informaţiile pe care le deţinem în acest moment, mămica a fost internată în 13 august, în travaliu, cu membrana ruptă. Copilul s-a născut cu multe malformaţii şi, după cum prezintă colectivul de acolo situaţia, imediat după naştere copilul a fost vizitat de surorile mămicii, iar în ziua a treia şi de tată", a spus Marius Pîrcioagă.

Potrivit acestuia, există, totuşi, posibilitatea ca, la externare, mama copilului să fi fost indusă în eroare.
"Probabil că a fost un artefact de comunicare între personalul spitalului şi familie. Însă copilul a fost îngrijit foarte bine, a fost ţinut la aparatură şi acum are greutatea de 700 de grame. Însă şansele de supravieţuire sunt mici, din cauza malformaţiilor", a adăugat Marius Pîrcioagă.
Mediafax

×
Subiecte în articol: observator