x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Inundatii - Evaluari din elicopter

Inundatii - Evaluari din elicopter

de Aniela Nine    |    Cristian Vasilcoiu    |    04 Iul 2005   •   00:00
Inundatii - Evaluari din elicopter

Premierul Tariceanu a evaluat ieri, doar din elicopter, pagubele produse de inundatiile care au lovit 10 judete din sudul tarii.

O femeie si-a pierdut viata, un copil a disparut, iar mii de gospodarii din 10 judete au fost inundate in urma ploilor din acest week-end. Dupa ce a evaluat pagubele, doar din elicopter, premierul Tariceanu apreciaza ca "nu exista situatii critice".

Precipitatiile au depasit in unele zone 100 de litri pe metrul patrat in cursul zilei de ieri, informa Ministerul Administratiei si Internelor. Judetele din sudul tarii au fost cele mai afectate de ploile abundente. Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a centralizat date potrivit carora, pana ieri dupa-amiaza, au fost afectate aproximativ 1.700 de gospodarii si 228 de case, 42 de kilometri de drumuri judetene, 19 kilometri de drumuri comunale, mai multe poduri si podete. Jandarmi si militari au fost trimisi in zonele calamitate.

ALERTA. Judetul Olt a fost cel mai puternic lovit de ape, iar autoritatile au declarat stare de alerta. O femeie de 50 de ani, din localitatea Schitu, si-a pierdut viata, si un copil din aceeasi comuna a disparut, peste 1.500 de gospodarii sunt sub ape, conform spuselor presedintelui CJ Olt, Jenel Copilau. Multe animale au fost inecate, iar apa din fantani nu mai este potabila. 250 de persoane din satele Movileni si Serbanesti au fost evacuate sambata noaptea, dupa ce s-a produs o avarie la lucrarea hidrotehnica Movileni.

SATE IZOLATE. Nici judetul Dolj nu a fost ocolit de furtuna. Doua sate ale comunei Ghercesti au fost izolate dupa ce mai multe podete au cedat in fata viiturii. Biserica din satul Campeni al comunei Pielesti a fost inundata, iar apa ajunge la doi metri. Rafalele puternice de vant au distrus zeci de acoperisuri din Cetate. In Valcea, furtunile si ploile torentiale au facut una cu pamantul zeci de gospodarii din comunele Popesti, Sirineasa si Bunesti.

Nici pe Litoral lucrurile nu stau prea bine. In Constanta, apa a patruns in sute de locuinte din Siriu, Stupina si Saraiu si a fost solicitat sprijinul Jandarmeriei. 23 de localitati au ramas fara curent electric. In localitatea Crisan, suvoaiele de apa au rupt un pod, iar traficul rutier a fost blocat pe DN 2A.

INSPECTIE. "Nu exista situatii critice." Aceasta este concluzia la care a ajuns premierul Calin Popescu Tariceanu, dupa ce ieri a survolat din elicopter zonele cele mai afectate de ape din Olt. Ajuns pe Aeroportul Baneasa, el a anuntat cu calm: "Sa nu credeti cumva ca este situatia similara cu Timis. In Olt sunt zone unde, probabil, cea mai mare adancime a apelor ajunge la 1 metru, dar nu exista situatii critice". "Testarea" adancimii apei a fost insa una facuta de la inaltime, caci Tariceanu nu a coborat din elicopter, nici macar pentru a discuta cu sinistratii.
×
Subiecte în articol: observator