x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cod galben și portocaliu de ploi și inundații. A fost convocat comitetul pentru situații de urgență

Cod galben și portocaliu de ploi și inundații. A fost convocat comitetul pentru situații de urgență

de Redacția Jurnalul    |    27 Sep 2024   •   14:30
Cod galben și portocaliu de ploi și inundații. A fost convocat comitetul pentru situații de urgență

Potrivit prognozelor, România urmează să se confrunte cu ploi abundente și instabilitate atmosferică în următoarele zile. Mai multe zone din țară se află sub avertizare de cod galben și portocaliu. Mircea Fechet, ministrul mediului, a convocat vineri Comitetul ministerial pentru situații de urgență.

Convocarea vine ca răspuns la avertizările meteo și hidrologice emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).

Autoritățile au suplimentat deja echipamentele și materialele de intervenție în regiunile cele mai expuse riscului, cum ar fi zona Galați, recent afectată de inundații, unde cursurile de apă sunt colmatate. În plus, buldozere și excavatoare au fost trimise pentru a preveni problemele cauzate de blocajele din albiile râurilor.

ANAR (Administrația Națională "Apele Române") a finalizat de asemenea o linie provizorie de apărare în zona localității Islaz, la confluența Oltului cu Dunărea, și continuă lucrările de consolidare pe sectoarele de dig din Stelnica-Bordușani, Ciocănești și Borcea.

Specialistii estimează că, pe Dunăre, debitul maxim așteptat pe 1 octombrie va fi de 7600 mc/s, cu posibilitatea unor creșteri până la 8000 mc/s, în funcție de precipitațiile din Serbia.

Ministrul Fechet a subliniat importanța monitorizării atente a debitelor și a prevenirii întârzierilor în comunicarea informațiilor către autoritățile locale. În același timp, toate acumulările gestionate de Hidroelectrica sunt pregătite pentru a face față eventualelor creșteri de debit sau viituri, iar rezervele sunt pregătite pentru a prelua debitele suplimentare.

ANM a emis deja două avertizări de cod galben, valabile între 28 și 30 septembrie, care acoperă cea mai mare parte a țării, cu rafale de vânt ce pot atinge până la 70 km/h în anumite zone și cu riscuri de grindină, vijelii și cantități mari de apă ce pot ajunge izolat la peste 100 l/mp.

Pe lângă avertizările meteorologice, INHGA a emis și un cod galben și portocaliu de inundații, în vigoare până pe 30 septembrie, care vizează mai multe râuri din țară, inclusiv Vișeu, Iza, Olt, Prut și Siret.

Autoritățile avertizează populația din zonele afectate să ia măsuri de precauție, iar turiștii sunt sfătuiți să evite călătoriile în regiunile aflate sub cod portocaliu.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: inundatii ploi urgență