x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Investiţii în încălzire

Investiţii în încălzire

06 Mai 2008   •   00:00

Programul de modernizare a sis­te­melor centralizate de încălzire şi reabilitare termică a clădirilor, care ur­ma să fie încheiat la finele anului viitor, a fost prelungit pînă în 2015

Programul de modernizare a sis­te­melor centralizate de încălzire şi reabilitare termică a clădirilor, care ur­ma să fie încheiat la finele anului viitor, a fost prelungit pînă în 2015, cu un total al investiţiilor în sistemul urban de energie termică estimat pentru acest interval la 2,7 miliarde de euro. Pentru reabilitarea sis­temelor centralizate de încălzire şi reabilitarea termică a clădirilor în 2008-2015 vor fi alocate anual de la bugetul de stat 265 milioane de lei, respectiv 25 milioane de lei, suma cumulată pe întregul interval ridicîndu-se la 2,3 miliarde de lei. Conform procedurii, 70% din costuri sînt acoperite de la bugetul de stat, iar diferenţa este suportată de autorităţile locale beneficiare, pentru sistemele de încălzire, respectiv de asociaţiile de proprietari pentru reabilitarea termică a blocurilor.

 

PROIECTE. Sumele sînt distri­buite pe baza unor proiecte elaborate de autorităţile locale care adminis­trează sisteme centralizate de produ­cere, transport şi distribuţie a ener­giei termice. “Strategia naţională pri­vind alimentarea cu energie termică a localităţilor prin sisteme de producţie şi distribuţie centralizate evaluează necesarul de investiţii pînă în anul 2015 la circa 340 mi­lioane de euro anual, în total circa 2,72 miliarde de euro‘‘, se arată în hotărîre. Lucrările de modernizare a sistemului de încălzire şi de reabi­litare termică a clădirilor au fost finanţate pînă în prezent din fonduri alocate de Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, în urma contractării unor împrumuturi pe termen lung, estimate la circa 12 miliarde de lei, rambursate în cotă ega­lă din bugetul de stat şi au­to­rităţile locale. În hotărîrea de guvern se arată că scopul acestui program de investiţii este eficientizarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică avînd ca obiectiv fi­nal reducerea consumului de re­surse energetice primare pentru producerea energiei termice cu cel puţin un milion Gcal/an faţă de consumul din 2004. În hotărîrea de guvern din 2006, prin care a fost iniţiat programul, este indicat un obiectiv de reducere a acestui consum de cel puţin 10 milioane Gcal/an raportat la aceeaşi perioadă.

 

  • Mediafax

×
Subiecte în articol: verde! termica