x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Hidroelectrica: A fost spart pragul de 1 mld. lei subscrieri din partea micilor investitori

Hidroelectrica: A fost spart pragul de 1 mld. lei subscrieri din partea micilor investitori

de Redacția Jurnalul    |    27 Iun 2023   •   23:15
Hidroelectrica: A fost spart pragul de 1 mld. lei subscrieri din partea micilor investitori

Marţi, în jurul orei 11:35, a fost spart pragul de 1 miliard de lei (200 mil. euro) prin subscrierile din partea micilor investitori în oferta de listare a Hidroelectrica (H2O) la Bursa de Valori Bucureşti, arată datele agregate de Ziarul Financiar.

Astfel, la jumătatea orarului de tranzacţionare din a treia zi a ofertei de subscriere, investitori de retail erau înregistraţi în sistemul bursei cu un număr de 8,9 milioane de acţiuni subscrise. Aceştia pot subscrie la preţul fix de 112 lei pe acţiune, limita superioară a intervalului de preţ din ofertă.

Aşteptările analiştilor sunt ca subscrierile să accelereze spre finalul perioadei cu discount de 3% (joi) şi spre închiderea ofertei (4 iulie). Spre închidere pentru că unii investitori de retail de calibru preferă să intre în ultimele zile ale unei oferte decât să aibă banii blocaţi mai multe zile.

Probabil, ca şi la precedentele listări, băncile vor oferi scrisori de garanţie clienţilor de calibru, astfel încât aceştia să subscrie cu bani împrumutaţi, adică să plaseze ordine de cumpărare pentru o cantitate de câteva ori mai mare de acţiuni decât le-ar permite banii de care dispun în mod normal.

Astfel, un investitor care plasează un ordin de 100.000 de lei, dacă obţine de la broker/bancă garanţie pentru încă 200.000 de lei, poate plasa ordin de subscriere pentru 300.000 de lei. Este un serviciu pe care băncile îl pun la dispoziţie clienţilor pentru ca aceştia să se asigure că vor primi un anumit număr de acţiuni. De exemplu în oferta de listare a Romgaz din 2013 la 100 de acţiuni subscrise un investitor a primi într-un final doar 7 acţiuni.

Prin aceste scrisori de garanţie este stimulat şi interesul investitorilor pentru tranzacţionarea ulterioară a acţiunilor, adică după listare. Nu se cunoaşte însă cât din subscrieri sunt cu astfel de scrisori de garanţie.

Există totuşi şi riscul ca, dacă nu va fi subscrisă integral tranşa de retail, investitorul să primească acţiuni de 300.000 lei, din care contribuţia brokerului/băncii ar fi de 200.000 lei. Într-o astfel de situaţie, investitorul ar fi nevoit să vândă acţiuni de minimum 200.000 lei pentru a-i înapoia brokerului banii. Iar asta ar pune şi presiune la vânzare. Dar, există şi cazul în care dintr-un ordin de 300.000 de lei, investitorul să primească acţiuni de doar 50.000 de lei.

Oferta de listare se derulează din 23 iunie şi până pe 4 iulie 2023 şi presupunea vânzarea a 78 de milioane de acţiuni din partea Fondului Proprietatea. Circa 11,7 milioane de acţiuni sunt adresate investitorilor de retail iar restul de aproximativ 66 milioane de acţiuni merg către investitorii instituţionali. Cei din urmă pot subscrie la orice preţ între 94 lei şi 112 lei, acesta fiind intervalul de listare.

Cum investitorii de retail au 11,7 milioane de acţiuni înseamnă că până marţi la ora 11:30 – prin subscrierea a 8,9 milioane de acţiuni – ei au acoperit 76% din tranşa adresată lor. Din toată oferta ei au subscris până acum 11%.

Un investitor poate subscrise minimum 50 de acţiuni, respectiv 5.600 de lei. Spre comparaţie, în cazul titlurilor de stat Fidelis, subscrierea minimă este de 5.000 de lei. În eventualitatea unei suprasubscrieri, numărul de acţiuni pe care le va cumpăra investitorul în final este posibil să fie mai mic, dar îşi va recupera diferenţa de bani.

Pentru Hidroelectrica, primele 5 zile ale ofertei, din cele 8 (oferta se încheie pe 4 iulie), un investitor de retail are un discount de 3%, adică preţul de 112 lei se transformă în 108,64 lei. Diferenţa se întoarce ulterior în conturi.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: investitori Hidroelectrica