x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Înzestrarea Armatei Române, pe muchie de cuţit

Înzestrarea Armatei Române, pe muchie de cuţit

de Petru Zoltan    |    26 Dec 2012   •   17:41
Înzestrarea Armatei Române, pe muchie de cuţit
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images
Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, caută soluţii pentru a rezolva problema pensiilor militarilor în rezervă.

Proaspătul ministru al Apărării Naţionale, Mircea Duşa, pare pus pe treabă. Pentru început a promis că va susţine iniţiativa introducerii pensiilor ocupaţionale, care să reflecte contribuţia angajaţilor vizaţi la fondul de pensii. Totodată, va încerca să rezolve treptat, în 2013, problema cu pensiile militarilor în rezervă, care au pierdut bani la recalcularea acesteia. Până atunci însă, reorganizarea Armatei îi dă bătăi de cap. Pe de-o parte, premierul Victor Ponta a cerut disponibilizarea angajaţilor care “plimbă trei  hârtii” prin ministere, în timp de Duşa a precizat că nu se vor reduce posturile la ministere, fiind vorba doar despre o reorganizare a acestor coloşi. Mircea Duşa a explicat că, în conformitate cu Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care a fost aprobată în prima şedinţă de guvern, ministerele au la dispoziţie o anumită perioadă, sigur că una, aşa în jur de două săptămâni, pentru a veni în Guvern cu proiectele de hotărâri privind reorganizarea ministerelor şi cu privire la organizarea şi funcţionarea ministerelor, în sensul că acea hotărâre trebuie dată în conformitate cu ordonanţa care a fost aprobată în prima şedinţă de guvern. “Fiecare ministru va face o analiză serioasă la ministerul pe care îl va conduce, dar asta nu înseamnă că vor pleaca oameni. Nu a vorbit nimeni de reducere de posturi la ministere, ci de reorganizare a ministerelor, astfel încât întreaga activitate să fie mult mai eficientă”, a mai precizat ministrul Apărării.
Bani pentru avioane multirol

În privinţa alocărilor pe 2013, Mircea Duşa a spus că la o primă analiză a bugetului MApN, foarte mulţi bani se duc pe munca vie şi rămân foarte puţini bani pentru cheltuielile de capital, în condiţiile în care instituţia derulează o serie de proiecte internaţionale vizând creşterea capacităţii de acţiune a Armatei Române, de modernizarea ei şi de atribuţiile pe care la are România în calitate de ţara NATO, UE şi  parteneră cu SUA. Însă, în bugetul pe 2013 al Ministerului Apărării vor fi prevăzuţi şi banii necesari pentru achiziţionarea a 12 avioane supersonice F-16. Acestea vor fi cumpărate, la mâna a doua, din Portugalia. Fostul ministru al Armatei, Corneliu Dobriţoiu, declara la sfârşitul lunii septembrie că România va plăti pentru cele 12 aeronave americane aproximativ 120 de milioane de euro Portugaliei, din totalul contractului în valoare de 670 de milioane de euro. Diferenţa de bani o reprezintă costul pentru asigurarea suportului logistic, cost care, potrivit fostului ministru, ar fi fost acelaşi chiar dacă partea română ar fi cumpărat avioane noi. Pe lângă această sumă, MApN trebuie să mai facă rost de aproape 100 de milioane de euro pentru dotarea cu armament a aeronavelor. Legat de stadiul negocierilor cu Portugalia privind achiziţionarea celor 12 avioane din Portugalia care vor intra în dotarea Forţelor Aeriene Române, Mircea Duşa a declarat că: “Deja există o hotărâre a CSAT. În funcţie de discuţiile pe care le vom avea la începutul acestui an referitoare la aprobarea bugetului, să începem să prindem acele sume în bugetul MApN, pentru ca programul să se deruleze”.

Priorităţi

În calitate de stat membru al NATO şi al Uniunii Europene, România are de îndeplinit o serie de obligaţii pe plan internaţional. “La MApN sunt câteva priorităţi legate de misiunile şi responsabilităţile pe care le avem ca stat NATO, de misiunile şi responsabilităţile pe care le avem ca stat al UE şi, sigur, legat de parteneriatul cu SUA şi amplasarea sistemului antirachetă la Deveselu, unde deja s-a împlinit un an de când am semnat acest tratat şi mai avem de pregătit până la operaţionalizarea sistemului. Avem de pregătit baza materială din acea zonă, legat de căile de acces, utilităţile din zonă şi alte probleme pe care România trebuie să le rezolve până când sistemul va deveni operaţional”, a mai afirmat Mircea Duşa.

Pensiile ocupaţionale vor fi reintroduse

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat ieri că susţine iniţiativa introducerii pensiilor ocupaţionale, care să reflecte aportul angajaţilor vizaţi la fondul de pensii.

“Este normal ca şi în România anumite categorii de personal să beneficieze de pensii ocupaţionale, nu de pensii speciale. Asta se va analiza la timpul respectiv. Există o întreagă dispută legată de pensiile de la Ministerul Apărării şi de la Ministerul de Interne, pentru că atunci când domnul Boc a vrut să-i decapiteze pe cei de la Poliţie, în reglementarea pe care a dat-o la timpul respectiv a creat o serie de discrepanţe şi de nemulţumiri. Cred că pensia, indiferent cum se numeşte, că e ocupaţională sau este o altă denumire, trebuie să reflecte exact aportul pe care salariaţii respectivi l-au adus la Fondul de Pensii de-a lungul timpului şi în funcţie de valoarea şi importanţa muncii”, a afirmat Mircea Duşa.

×
Subiecte în articol: mircea dusa armata romana