x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sărbătoare mare de Sfântul Ioan Botezătorul. Peste două milioane de români petrec de ziua numelui

Sărbătoare mare de Sfântul Ioan Botezătorul. Peste două milioane de români petrec de ziua numelui

de Redacția Jurnalul    |    07 Ian 2024   •   07:00
Sărbătoare mare de Sfântul Ioan Botezătorul. Peste două milioane de români petrec de ziua numelui

Sfântul Ioan Botezătorul se sărbătoreşte în fiecare an pe 7 ianuarie. Cu aceast prilej, se încheie în mod oficial sărbătorile de iarnă, începute de Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie.

Sfântul Ioan este considerat cel mai mare şi important între sfinţi, după Fecioara Maria. Este cel care a anunţat venirea Mântuitorului pe pământ.

Povestea Sfâtului Ioan

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Mama sa, pe nume Elisabeta, era descendentă a lui Aaron.  Fiind înaintați în vârstă, aceștia își doreau tare mult un copil pentru care se rugau Domnului. Îngerul îl vestește pe Zaharia astfel: El va fi pentru tine o pricină de bucurie și veselie, și mulți se vor bucura de nașterea lui. Căci va fi mare înaintea Domnului. Nu va bea nici vin, nici băutură amețitoare, și se va umple de Duhul Sfînt încă din pântecele maicii sale. El va întoarce pe mulți din fiii lui Israel la Domnul, Dumnezeul lor. Va merge înaintea lui Dumnezeu, în duhul și puterea lui Ilie, că să întoarcă inimile părinților la copii, și pe cei neascultători la umblarea în înțelepciunea celor neprihăniți, că să gătească Domnului un norod bine pregătit pentru El. (Lc1.14-17)

Lui Zaharia nu-i vine să creadă iar îngerul -continuă Evanghelia- îl pedepsește făcându-l mut, până în ziua în care urmau să se adeverească acestea. Peste un timp, nevasta sa Elisabeta rămâne însărcinată și se ține ascunsă cinci luni. 

Sf. Ioan Botezătorul a venit pe lume cu trei luni înainte să se nască Mântuitorul Iisus Hristos. Potrivit Sfintei Scripturi, Sfântul Ioan Botezătorul a săltat în pântecele maicii sale, în momentul în care Elisabeta se întâlnește cu Fecioara Maria atunci când această îl purta în pântece pe Domnul.

Sfântul Ioan Botezătorul a început să predice în al cincisprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe vremea când Ponțiu Pilat era procuratorul Iudeii (Luca 3, 1-2). El a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Mesia și de a-L descoperi pe Acesta și a-L face cunoscut în Israel. Mesajul principal pe care el îl transmitea era: „Pocăiți-vă, că s-a apropiat împărăția cerurilor!„.

Sfântul Ioan Botezătorul, cel care L-a botezat pe Hristos, afirmă despre sine: „Nu sunt vrednic, că plecându-mă, să-I dezleg cureaua încălțămintei (În 1, 27). (…) Iată Mielul lui Dumnezeu: Cel ce ridică păcatul lumii.” După botezul Domnului în Iordan el a spus: „Am văzut Duhul coborându-Se din cer ca un porumbel și a rămas peste El. Eu trebuie să mă micșorez, iar El trebuie să crească. Pare nefiresc ca un om să dorească să se micșoreze, cu scopul că aproapele sau să sporească. Firesc îi este omului căzut din har, să dorească a crește și a se îmbogăți pe seama și în dauna celorlalți. Semenii trebuie să existe pentru un om căzut în păcat, doar să-l admire și să-i slujească”.

Potrivit Evangheliei, Irod, la un ospăț prilejuit de sărbătorirea zilei de naștere, i-a tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. Pe atunci, Sfântul Ioan era întemnițat în castelul lui Irod de la Maherus. Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soția fratelui sau. În ura ei de moarte, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase și plăcuse oaspeților și îndeosebi lui Irod, să ceară de la acesta capul Botezatorului că răsplată.

 

Cine sărbătorește ziua onomastică de Sfântul Ioan Botezătorul
 

În România, peste două milioane de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, de sărbătoarea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, potrivit Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Peste 1,3 milioane de bărbaţi şi peste 650.000 de femei poartă numele Ioan sau derivate ale lui.

Dintre prenumele masculine cel mai întâlnit este Ioan - 442.011. Se întâlnesc, de asemenea, prenumele Ion - purtat de 328.081 de români, Ionel - 133.070, Ionică - 4.410, Ioniţă - 1.826, Ionuţ - 364.186, Ivan - 7.729, Jan - 4.433, Jean - 3.351 şi Nelu - 20.097.

Cel mai întâlnit în rândul femeilor este Ioana - 392.824. Urmează Ionela - 148.320, Ionelia - 6.766, Ionica - 19.135, Ionuţa - 582, Jana - 4.742, Nela - 10.715, Oana - 71.863 și Onuţa - 134.

 

×
Subiecte în articol: romani nume sfant ioan