x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ioan Ungureanu, fost director general al Termoelectrica, reţinut de DNA

Ioan Ungureanu, fost director general al Termoelectrica, reţinut de DNA

de Violeta Fotache    |    01 Mar 2011   •   19:19
Ioan Ungureanu, fost director general al Termoelectrica, reţinut de DNA
Sursa foto: /Agerpres

154304-ioan.jpgFostul director general al Termoelectrica, Ioan Ungureanu, executorul judecătoresc Dragoş Paul Rocoşanu şi avocaţii  Benone Ovidiu Voicu şi Ioan Daniel Ionaş (avocat stagiar şi reprezentant unic al S.C. RECOVERY BEST SOLUTION S.R.L.,) au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie. Ei vor fi duşi la Curtea de Apel Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Ioan Ungureanu este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă s-au obţinut avantaje patrimoniale pentru sine sau altul, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Conform procurorilor DNA, „în cursul lunii august 2007, S.C. TERMOELECTRICA S.A. a chemat în judecată pe S.C. ELECTRICA S.A., pentru o datorie pe care aceasta din urmă o avea de achitat. Ulterior, S.C. TERMOELECTRICA S.A., prin directorul general Ungureanu Ioan, a cesionat în mod ilegal, dreptul litigios de creanţă avocatului Voicu Benone Ovidiu, după care a încheiat cu acelaşi avocat un contract de asistenţă juridică în litigiul respectiv”.

În data de 30 martie 2009, instanţa a obligat S.C. ELECTRICA S.A. să achite Cabinetului avocatului Voicu Benone Ovidiu suma totală de 31.557.229,06 lei (7 470 000 euro), sumă incluzând datoria iniţială, penalităţi de întârziere şi cheltuieli de judecată).

În perioada aprilie/august 2009, prin manevre frauduloase desfăşurate în cadrul procedurii de executare silită, executorul judecătoresc Rocoşanu Dragoş Paul împreună cu avocaţii Voicu Benone Ovidiu şi Ionaş Ioan Daniel au încărcat, în mod nejustificat, nota de plată pe care S.C. ELECTRICA S.A urma să o achite ca urmare a executării silite, până la valoarea de 78.654.057,04 lei (18.621.381 euro). Prin aceleaşi manevre, suma menţionată, executată silit de la S.C. ELECTRICA S.A. a revenit în totalitate societăţii comerciale RECOVERY BEST SOLUTION S.R.L. (al cărei reprezentant unic este Ionaş Ioan Daniel) şi Cabinetului de avocat Voicu Benone Ovidiu.
Aceasta, în condiţiile în care, în zilele de 29.05.2009 şi 16.06.2009 S.C. ELECTRICA S.A plătise la S.C. TERMOELECTRICA S.A. suma totală de 31.539.229,06 lei, în conformitate cu sentinţa instanţei de judecată.

Pe de altă parte, şi S.C. TERMOELECTRICA S.A. a fost executată silit de Biroul Executorului Judecătoresc Rocoşanu Dragoş Paul până la concurenţa sumei de 7.812.650 lei (1.851.338 euro). La această executare s-a ajuns urmare a faptului că inculpatul avocat Voicu Benone Ovidiu a falsificat contractul de asistenţă juridică ce fusese semnat cu S.C. TERMOELECTRICA S.A (în sensul înscrierii unui onorariu de 5.000.000 lei, în condiţiile în care iniţial nu fusese înscrisă nici o sumă) la care s-au adăugat onorariul de executare silita şi diferite taxe.

Printr-un mod de operare similar care a presupus manevre frauduloase (inexistenţa titlului executoriu şi stabilirea unor cheltuieli de executare supraevaluate) cei trei inculpaţi au determinat executarea silită a S.C. Asirom Teleorman S.A. până la concurenţa sumei de 10.000.000 lei (2.370.000 euro).

De asemenea, inculpatul Rocoşanu Dragoş Paul, în calitate de executor judecătoresc, a executat silit un imobil situat în Bucureşti, cu încălcarea drepturilor de creanţă a părţii vătămate , în favoarea unui alt creditor, neîndreptăţit.

×