x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iohannis se luptă cu un polonez pentru funcția de comisar pentru Apărare la Bruxelles

Iohannis se luptă cu un polonez pentru funcția de comisar pentru Apărare la Bruxelles

de Redacția Jurnalul    |    07 Iun 2024   •   10:45
Iohannis se luptă cu un polonez pentru funcția de comisar pentru Apărare la Bruxelles
Sursa foto: Hepta

Șefa Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat că va înființa portofoliul pentru Apărare, dacă va câștiga un al doilea mandat la conducerea executivului comunitar, după alegerile de duminică.

În contextul în care invazia Rusiei în Ucraina și nevoia de reînarmare a UE domină agenda politică și electorală la nivel continental, noul comisar pentru Apărare ar trebui să reprezinte unul dintre cele mai importante posturi de la Bruxelles.

Ideea înființării acestei demnități a stârnit un anumit entuziasm și a generat speculații că postul i-ar putea reveni ministrului polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, relatează Politico.

Alte nume vehiculate în cercurile diplomatice sunt cel al șefei guvernului estonian, Kaja Kallas, din partea Alianței Liberalilor, și cel al președintelui român Klaus Iohannis, din partea Partidului Popular European (PPE).

Pe de altă parte, Iohannis și-a oficializat intenția de a candida pentru postul de secretar general NATO.

Însă SUA și majoritatea aliaților îl sprijină pe premierul olandez în exercițiu, Mark Rutte, ceea ce face ca șansele președintelui român la șefia politică a NATO să scadă dramatic.

Politico: Dacă va fi creat, noul post de comisar pentru Apărare va fi unul fără mare putere decizională și financiară

Odată creat în noua formulă a Comisiei Europene, postul de comisar pentru Apărare s-ar putea dovedi unul mai degrabă simbolic, fără un buget și o putere decizională semnificative.

Mai multe aspecte converg către un astfel de scenariu, scrie Politico.

Membrii Uniunii își păstrează prerogativa decizională în ceea ce privește armatele naționale. Însuși ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că ideea unui comisar european pentru apărare are sens atâta timp cât accentul se pune pe "coordonarea industrială între membri".

"Coordonator industrial" este, într-adevăr, o nouă specificație foarte probabilă a postului, comentează sursa citată: ar fi vorba, de fapt, despre un comisar de planificare economică. Acesta ar putea încerca să identifice "zone eficiente" în producția de armament și în infrastructura militară din cele 27 de state membre și ar putea, de asemenea, să joace un rol în gestionarea programelor spațiale civile ale blocului comunitar.

"Nu cred că este greșit să facem o comparație cu ceea ce tocmai a făcut Rusia: și-a schimbat ministrul Apărării cu un economist", a declarat ministrul finlandez de Externe, Elina Valtonen. Fost bancher de investiții, Valtonen a replicat cu un "nu dau nume", atunci când a fost întrebată dacă ar fi ea însăși interesată de acest post.

Diferența față de numirea lui Andrei Belousov la ministerul rus al Apărării este că noul comisar european nu ar avea aceeași influență asupra bugetelor militare, și nici capacitatea de a adapta producția de armament direct la nevoile strategice ale blocului, punctează Politico.

Cu aceste amendamente care țin cont de realitățile politice din blocul comunitar, funcția de comisar european pentru Apărare ar însemna, de fapt, o scădere în importanță, comparativ cu funcția de ministru de Externe dintr-o țară precum Polonia, ce pare că se transformă rapid în superputerea militară convențională a UE, scrie Politico.

Comisarul pentru Apărare s-ar vedea limitat la coordonarea reuniunilor pe baza "bunăvoinței diplomatice" și ar putea fi ușor anulat în inițiativele sale de o țară cu o mare industrie militară, precum Franța.

Prin comparație, alte posturi existente de comisar european - cum ar fi cele pentru comerț sau concurență - dispun de prerogativa de a negocia acorduri sau de a aplica amenzi mari. Sunt atribute care le conferă puteri mai mari decât cele de ministru național și, prin urmare, aceste posturi de comisar sunt foarte căutate.

Politico mai subliniază că mobilitatea militară în UE - sau capacitatea, la nivel de infrastructură, necesară pentru a muta trupe și echipamente militare - este parțial gestionată în cooperare cu românca Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi.

Chiar dacă Ursula von der Leyen câștigă un nou mandat la șefia Comisiei Europene și adună toată problematica militară din UE sub un singur acoperiș, poziția tot nu apare drept mulțumitoare din punct de vedere al puterii.

Anunțul președintelui Comisiei privind numirea unui comisar pentru Apărare "este o pură operațiune de PR și o abordare prost finanțată", a spus un oficial UE, citat, pe post de concluzie, de Politico la finalul analizei sale.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: klaus iohannis Comisar pentru Aparare