x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iohannis: România beneficiază de cel mai înalt grad de securitate și apărare din întreaga istorie

Iohannis: România beneficiază de cel mai înalt grad de securitate și apărare din întreaga istorie

de Redacția Jurnalul    |    29 Aug 2023   •   11:53
Iohannis: România beneficiază de cel mai înalt grad de securitate și apărare din întreaga istorie

„România și cetățenii săi beneficiază acum de cel mai înalt grad de securitate și apărare din întreaga noastră istorie”, spune Klaus Iohannis la RADR. „Pentru orice amenințare de securitate care ar putea afecta România, NATO are un răspuns pregătit, pe măsură”, adaugă el.

„În ceea ce privește rolul României în NATO, la Summitul de la Vilnius România şi-a atins toate obiectivele. Am marcat pași decisivi în consolidarea securității noastre colective, iar sarcina dumneavoastră este de a acționa hotărât pentru implementarea deciziilor Summitului. Pentru orice amenințare de securitate care ar putea afecta România, Alianța are, datorită adoptării noilor planuri de apărare, un răspuns pregătit, pe măsură. Este creat și cadrul necesar pentru aducerea grupurilor de luptă, inclusiv a celui din România, la nivel de brigadă, prin forțe de întărire, dacă situația o va impune. Totodată, vom accelera procesele legate de prepoziționarea de echipamente. O repet: România și cetățenii săi beneficiază acum de cel mai înalt grad de securitate și apărare din întreaga noastră istorie”, spune Klaus Iohannis.

El afirmă că România va continua să asigure îndeplinirea angajamentelor naționale, în strânsă coordonare cu aliații, inclusiv în cadrul Formatului București 9, „care și-a dovedit utilitatea în asigurarea unei coordonări eficiente pe Flancul Estic”.

„Salut, totodată, reconfirmarea importanței strategice a Mării Negre și vă încurajez să continuați eforturile pentru consolidarea locului acesteia pe agenda NATO. Evoluții precum proeminența regiunii în eforturile globale de asigurare a transferului grânelor ucrainene către piețele internaționale pot facilita aceste eforturi. În același sens contribuie și finalizarea de către Statele Unite a Strategiei de Securitate la Marea Neagră, la care Ministerul Afacerilor Externe a contribuit substanțial. Implementarea acesteia va oferi și mai multă substanță cooperării noastre în regiune. Nu în ultimul rând, dezvoltarea și aprofundarea Parteneriatului nostru Strategic cu Statele Unite ale Americii reprezintă un pilon a cărui relevanță se reconfirmă și se consolidează. Suntem profund angajați în menținerea și întărirea relației transatlantice. Totodată, dorim să creștem prezența americană în regiunea noastră, sub toate aspectele sale: militară, economică, energetică și politică. Vom continua să acționăm împreună cu partenerii americani pentru obiectivul comun de accedere a României în Programul Visa Waiver”încheie șeful statului.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis securitate romania