x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iohannis: România şi Egiptul sunt interesate de stabilizarea situaţiilor de criză din Orientul Mijlociu şi zonele de vecinătate

Iohannis: România şi Egiptul sunt interesate de stabilizarea situaţiilor de criză din Orientul Mijlociu şi zonele de vecinătate

19 Iun 2019   •   13:19
Iohannis: România şi Egiptul sunt interesate de stabilizarea situaţiilor de criză din Orientul Mijlociu şi zonele de vecinătate

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că România şi Egiptul sunt interesate de stabilizarea situaţiilor de criză din Orientul Mijlociu şi zonele de vecinătate ale celor două ţări.

"Atât România cât şi Egiptul sunt interesate de stabilizarea situaţiilor de criză din Orientul Mijlociu şi zonele de vecinătate ale ambelor ţări, de combaterea terorismului, gestionarea fluxurilor migratorii, creşterea economică sustenabilă. Am exprimat profunda apreciere pentru eforturile întreprinse de Egipt şi de domnul preşedinte personal în vederea consolidării securităţii regionale, precum şi pentru contribuţia activă la gestionarea migraţiei. Egiptul are un rol important în regiune şi prin abordarea sa echilibrată faţă de provocările complexe din zonă reprezintă un factor esenţial moderator în Orientul Mijlociu şi Africa", a spus şeful statului la Palatul Cotroceni, după întrevederea cu omologul său egiptean, Abdel Fattah El-Sisi.

Iohannis a precizat că în cadrul consultărilor a apreciat nivelul în creştere al schimburilor comerciale bilaterale, Egiptul fiind unul dintre principalii parteneri comerciali ai României în regiune.

"Am pledat pentru diversificarea comerţului şi stimularea investiţiilor reciproce în domenii precum IT, turism, energia, industria, construcţiile civile şi infrastructura. Am exprimat convingerea că recenta rundă a Comitetului mixt de cooperare economică, ştiinţifică şi tehnică, desfăşurată la Cairo în februarie a acestui an, a avut un rol important în dezvoltarea cooperării economice şi sectoriale dintre ţările noastre", a afirmat Iohannis.

Iohannis a arătat că au fost evidenţiate priorităţile şi realizările Preşedinţiei României la Consiliul UE şi a Preşedinţiei Egiptului la Uniunea Africană.

"România a fost întotdeauna, dintr-o perspectivă bilaterală şi în ultimii 12 ani ca stat membru al UE, un prieten şi un susţinător al Egiptului, inclusiv prin sprijinirea implementării programelor UE de acordare de asistenţă. România sprijină cu tărie consolidarea parteneriatului Uniunea Europeană-Egipt în toate componentele sale. Acest parteneriat este important pentru stabilitatea şi prosperitatea Mediteranei, a Orientului Mijlociu şi a Africii, dar evident şi a Europei", a afirmat Iohannis.

El a salutat progresul înregistrat pe paliere importante ale cooperării dintre UE şi Egipt, precum dezvoltarea socio-economică, cercetarea ştiinţifică, energia, gestionarea migraţiei şi combaterea terorismului.

"Această vizită se înscrie în dialogul intens la nivel înalt pe care l-am avut în ultimul timp, fiind a treia noastră interacţiune în decurs de 6 luni şi sunt convins că acest ritm energic va stimula relaţia noastră bilaterală pe toate palierele relevante. După 113 ani de relaţii diplomatice, relaţia noastră este foarte solidă, Egiptul fiind unul dintre prietenii tradiţionali ai României în regiunea Orientului Mijlociu şi în Africa", a mai spus Iohannis. AGERPRES

×
Subiecte în articol: klaus iohannis