x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iohannis: Rusia este și va continua să fie amenințarea imediată. Republica Moldova, cei mai vulnerabili parteneri din regiune

Iohannis: Rusia este și va continua să fie amenințarea imediată. Republica Moldova, cei mai vulnerabili parteneri din regiune

de Redacția Jurnalul    |    28 Iun 2023   •   00:20
Iohannis: Rusia este și va continua să fie amenințarea imediată. Republica Moldova, cei mai vulnerabili parteneri din regiune
Sursa foto: Hepta

Rusia este și va continua să fie amenințarea imediată și cea mai directă la adresa securității euroatlantice, a spus, marți, președintele României, Klaus Iohannis, care a arătat că România este interesată în mod deosebit de consolidarea suplimentară a Flancului Estic,

Președintele Klaus Iohannis a participat marți, la Haga, la o reuniune în format restrâns, dedicată pregătirii Summitului NATO de la Vilnius și s-a întâlnit cu premierul Țărilor de Jos, Mark Rutte.

„Am avut prilejul unui schimb de opinii foarte constructiv și deschis, într-un cadru informal, în pregătirea Summitului de la Vilnius. Desigur, am discutat și despre evenimentele de la finalul săptămânii trecute din Rusia, în special despre potențialul impact al acestora asupra gestionării de către Rusia a războiului împotriva Ucrainei. Summitul de la Vilnius va fi un moment important în consolidarea suplimentară a Alianței noastre, pe multe dimensiuni. În primul rând, vom putea beneficia de pe urma progresului înregistrat în consolidarea posturii noastre de descurajare și apărare. La Madrid, am recunoscut clar importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică. Evoluțiile actuale demonstrează în mod evident, încă o dată, validitatea acestei recunoașteri. Rusia este și va continua să fie amenințarea imediată și cea mai directă la adresa securității euroatlantice”, a spus Klaus Iohannis.

Prin urmare, sșune președintele României, trebuie să fim capabili și pregătiți pentru a ne consolida și mai mult postura și să continuăm să asigurăm sprijinul necesar pentru Ucraina și pentru partenerii noștri cei mai vulnerabili, în special Republica Moldova.

„Descurajarea și apărarea reprezintă o direcție de efort major în care sperăm să vedem implementarea completă a deciziilor luate la Summitul de la Madrid. Alianța are nevoie de o postură puternică, pe termen lung, o veritabilă Apărare Înaintată, capabilă să răspundă tuturor amenințărilor. Dată fiind poziționarea noastră strategică, România este interesată în mod deosebit de consolidarea suplimentară a Flancului Estic, printr-o abordare coerentă și unitară. Aceasta înseamnă asigurarea forțelor, structurilor, capabilităților și echipamentelor necesare, precum și aranjamentele adecvate de comandă și control. În al doilea rând, este vorba și despre a demonstra că suntem capabili și că dorim să susținem toate aceste transformări cu un angajament consolidat de a investi în apărarea noastră”, a mai spus Klaus Iohannis.

Președintele României adaugă faptul că Angajamentul de Investiții pentru Apărare din 2014 a fost crucial în avansarea către o Alianță mai puternică.

„Acum este vremea să mergem mai departe. România este gata să își asume toate responsabilitățile necesare. Astfel, așa cum am anunțat deja la Madrid, începând de anul acesta, bugetul național pentru Apărare a crescut de la 2% la 2,5% din PIB. Trei – pentru a fi eficientă, o Alianță înseamnă și o colaborare mai strânsă în beneficiul partenerilor noștri. Ucraina rămâne în centrul eforturilor noastre. Summitul trebuie să aibă rezultate clare și substanțiale pentru Kiev, prin avansarea sprijinului nostru politic și practic, inclusiv pentru progresul concret, măsurabil al Ucrainei în ceea ce privește aderarea la NATO”, mai spune președintele.

Potrivit acestuia, sprijinul României pentru Ucraina și pentru aspirația sa de a deveni un Aliat cu drepturi depline este bine cunoscut.

„Vom continua să fim un susținător ferm al Kievului. La București, în 2008, Aliații au decis că Ucraina va deveni membru NATO. La Vilnius, trebuie să ducem acest angajament mai departe. Este vorba despre responsabilitate și încredere în relația noastră cu Ucraina, dar este vorba și despre credibilitate pentru Alianță. La Vilnius, așteptăm cu nerăbdare o întâlnire cu Președintele Zelenski, sperăm, în formatul noului Consiliu NATO-Ucraina. Patru – nu trebuie să uităm de partenerii noștri cei mai vulnerabili din regiune, mai ales Republica Moldova. Securitatea sa și cea a Ucrainei sunt conectate. Iar securitatea lor este legată de securitatea noastră transatlantică. Dacă acestea sunt mai puternice, regiunea noastră este mai puternică, Marea Neagră este mai sigură și, astfel, întregul teritoriu Aliat este mai sigur. Trebuie să continuăm să ne angajăm într-o cooperare strânsă cu Chișinăul, mai ales ținând cont de eforturile uriașe făcute de această țară pentru a sprijini securitatea și stabilitatea din regiune, de la începutul războiului”, a mai spus Iohannis, la Haga.

Klaus Iohannis a reconfirmat angajamentul de neclintit al României pentru o Alianță mai puternică și a spus că în calitate de Aliat dedicat, România va continua să acționeze ca furnizor de securitate responsabil în regiunea Mării Negre.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: iohannis Rusia amenințare imediată