x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Klaus Iohannis, reuniune trilaterală cu Olaf Scholz și Maia Sandu la Cotroceni

Klaus Iohannis, reuniune trilaterală cu Olaf Scholz și Maia Sandu la Cotroceni

de Redacția Jurnalul    |    31 Mar 2023   •   16:45
Klaus Iohannis, reuniune trilaterală cu Olaf Scholz și Maia Sandu la Cotroceni

Președintele României, Klaus Iohannis, va găzdui, luni, la Palatul Cotroceni, o reuniune trilaterală la care va participa împreună cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și cancelarul Germaniei, Olaf Scholz.

Președintele României, Klaus Iohannis, îl va primi luni, 3 aprilie 2023, la Palatul Cotroceni, pe cancelarul Federal al Republicii Federale Germania, Olaf Scholz, cu ocazia vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în România. De asemenea, președintele României va găzdui o reuniune trilaterală la care va participa împreună cu Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și cancelarul Olaf Scholz, anunță Administrația Prezidențială.

„Vizita cancelarului german reprezintă un moment de reconfirmare a relațiilor bilaterale excelente, cu caracter strategic, dintre România și Republica Federală Germania, care se bazează pe o prietenie tradițională, relații istorice și interumane extinse, precum și pe interesul comun în ceea ce privește securitatea europeană în contextul actual dificil generat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Discuțiile prreședintelui Klaus Iohannis cu cancelarul Olaf Scholz se vor concentra pe dezvoltarea și aprofundarea, în continuare, a cooperării româno-germane în toate domeniile de interes comun. Va fi accentuat interesul ambelor părți pentru dinamizarea schimburilor economice și a investițiilor, având în vedere faptul că Germania este cel mai important partener comercial al țării noastre și al doilea investitor în economia românească, dar și a cooperării sectoriale. Totodată, se va urmări asigurarea unei coordonări strânse în cadrul UE și NATO”, potrivit comunicatului de presă.

În planul afacerilor europene, cei doi lideri vor avea un schimb de opinii privind temele de actualitate, „cu o atenție specială acordată procesului de aderare a României la spațiul Schengen, măsurile pentru sprijinirea Ucrainei și a Republicii Moldova, asigurarea competitivității economiei europene, securitatea energetică, schimbările climatice și tranziția verde”.

„Președintele Klaus Iohannis și cancelarul Olaf Scholz vor discuta, de asemenea, despre situația de securitate generată de agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei, prin prisma evoluțiilor recente, cooperarea pentru sprijinirea multidimensională a Ucrainei, ajutorarea refugiaților, facilitarea tranzitului de cereale ucrainene către piața globală, precum și sprijinirea parcursului european al acestei țări. Va fi abordată, totodată, cooperarea româno-germană în domeniul apărării pentru a consolida postura de descurajare pe Flancul Estic al Alianței Nord-Atlantice și pentru a întări securitatea regiunii Mării Negre. Președintele României și cancelarul Federal vor evidenția rolul important jucat de comunitatea românească din Germania și de minoritatea germană din țara noastră, cu o contribuție majoră la apropierea și cunoașterea reciprocă a celor două națiuni”, se menționează în comunicat.

Reuniunea trilaterală pe care o va găzdui Președintele României are ca obiectiv consolidarea sprijinului în toate domeniile pentru asigurarea rezilienței, a stabilității și a securității Republicii Moldova și pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova.

„Discuțiile vor transmite un mesaj clar privind continuarea sprijinului ferm și neabătut din partea partenerilor Chișinăului, în special în condițiile în care Republica Moldova este supusă unor presiuni hibride sistematice, inclusiv unor tentative de subminare a ordinii constituționale. În cadrul întrevederii va fi discutat, totodată, sprijinul pentru avansarea integrării europene a Republicii Moldova, singura opțiune capabilă să asigure un viitor democratic, prosper și stabil pentru cetățenii săi”, se arată în finalulk comunicatului.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: klaus iohannis Olaf Scholz maia sandu