x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iohannis, scrisoare de felicitare adresată lui Biden cu ocazia Zilei Independenței

Iohannis, scrisoare de felicitare adresată lui Biden cu ocazia Zilei Independenței

04 Iul 2022   •   12:31
Iohannis, scrisoare de felicitare adresată lui Biden cu ocazia Zilei Independenței

Klaus Iohannis a transmis luni o scrisoare de felicitare adresată peședintelui SUA Joseph R. Biden, cu ocazia Zilei Independenței.

Potrivit Administrației Prezidențiale, Iohannis a evocat contextul deosebit din acest an, care a determinat multiple efecte negative asupra securității, dar și contestarea valorilor statului de drept prin agresiunea militară ilegală, nejustificată și neprovocată a Federației Ruse împotriva națiunii suverane a Ucrainei.

„Lumea se află acum într-un moment de răscruce al istoriei, iar eforturile Administrației americane au fost cruciale în asigurarea unui răspuns puternic și unit, bazat pe unitatea transatlantică și cooperarea cu partenerii globali cu aceeași viziune, la provocările Rusiei la adresa ordinii internaționale bazate pe reguli”, a transmis șeful statului.

Acesta a dat asigurări că România va continua să fie un aliat statornic și partener în acest efort, angajat în susținerea unității transatlantice, stabilității regionale, cooperării și rezilienței strategice.

Președintele Klaus Iohannis a salutat demersurile care vor duce la operaționalizarea, în premieră, a unei centrale nucleare cu reactoare modulare de mici dimensiuni (SMR) în România. „Continuând astfel de eforturi comune, rămânem angajați în consolidarea securității energetice europene, respectând în același timp cele mai înalte standarde de siguranță, securitate nucleară și neproliferare”, a arătat Iohannis.

Acesta a evocat, de asemenea, contextul simbolic al celei de-a 25-a aniversări a lansării Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii.

Iohannis a salutat adoptarea, la Summitul NATO de la Madrid, a Noului Concept Strategic, precum și rezultatele privind apărarea colectivă, consolidarea descurajării și apărării NATO pe Flancul Estic și importanța strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea euroatlantică.

În acest sens, președintele României a reiterat recunoștința țării noastre pentru decizia anunțată de președintele Biden la Madrid privind creșterea prezenței militare americane în România.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: klaus iohannis