x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iohannis și Steinmeier, vizită la FDGR: Germania este primul partener comercial al României

Iohannis și Steinmeier, vizită la FDGR: Germania este primul partener comercial al României

de Redacția Jurnalul    |    25 Mai 2023   •   17:30
Iohannis și Steinmeier, vizită la FDGR: Germania este primul partener comercial al României
Sursa foto: Hepta

Germania este primul partener comercial al României și al doilea investitor în țara noastră, a spus, joi, președintele Klaus Iohannis, în vizita sa în Sibiu, alături de președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. Vizita celor doi președinți continuă la Colegiul Național Samuel von Brukenthal.

Iohannis este, alături de Steinmeier, la Forumul Democrat al Germanilor din România, la sediul din Sibiu.

„Ca de fiecare dată, reîntâlnirea cu membrii formațiunii pe care am avut onoarea să o conduc timp de câțiva ani - Forumul Democrat al Germanilor din România - este încărcată de emoție. Mă bucur să mă aflu din nou aici, alături de dumneavoastră, reprezentanții minorității germane, pentru a aduce un omagiu legăturilor vechi de secole dintre românii, saşii şi şvabii de pe meleagurile Transilvaniei, Banatului şi Bucovinei. Mă bucur, totodată, să pot evoca, în fața domnului președinte federal, rolul esențial pe care minoritatea germană îl joacă de secole în consolidarea legăturilor dintre România și spațiul german. De mulți ani, Germania este primul partener comercial al României și al doilea investitor în țara noastră. Calitatea investițiilor germane este foarte apreciată în România și sperăm că acestea se vor extinde în perioada următoare, inclusiv cu sprijinul minorității germane de aici”, a spus Klaus Iohannos.

Iohannis i-a spus lui Steinmeier că statul român apreciază, în mod deosebit, contribuția minorității germane la dezvoltarea socială, economică și culturală a României, precum și loialitatea de care aceasta a dat dovadă de-a lungul timpului.

„În egală măsură, apreciem eforturile constante și neobosite ale etnicilor germani de a-și păstra identitatea și moștenirea culturală. România sprijină aceste eforturi de păstrare a identității culturale, lingvistice, etnice și religioase a minorităților. România rămâne una dintre țările europene unde limba germană este apreciată și învățată, atât în rândul minorității germane, cât și în afara ei. Susținem predarea limbii germane în România, ca limbă maternă sau limbă străină, și, în acest sens, apreciem sprijinul deosebit al partenerilor noștri germani. De la an la an, aprofundăm colaborarea cu partea germană în cadrul Comisiei mixte interguvernamentale pentru problemele etnicilor germani din România. Această Comisie joacă un rol important pentru asigurarea și promovarea drepturilor identitare și culturale ale etnicilor germani, precum și pentru facilitarea dialogului intercultural”, a mai spus președintele României.

Vizita celor doi președinți continuă la Colegiul Național Samuel von Brukenthal, unde elevii și profesorii au venit de acasă pentru a-i întâmpina, în ciuda faptului că este grevă generală și școlile din toată țara sunt goale. Klaus Iohannis a fost profesor de fizică la acest colegiu, înainte de a deveni primarul Sibiului, în anul 2000.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: klaus iohannis Frank-Walter Steinmeier