x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iohannis: Tanzania este un partener valoros în demersurile strategice ale țării noastre

Iohannis: Tanzania este un partener valoros în demersurile strategice ale țării noastre

de Redacția Jurnalul    |    17 Noi 2023   •   13:30
Iohannis: Tanzania este un partener valoros în demersurile strategice ale țării noastre
Sursa foto: Hepta

Tanzania este un partener valoros în demersurile strategice ale României în raport cu partenerii africani, spune Klaus Iohannis, prezent într-o vizită în această țară. El a discutat cu președintele Republicii Unite a Tanzaniei, Samia Suluhu Hassan.

„Avem o relație îndelungată, caracterizată prin respect și încredere reciprocă, iar anul viitor vom marca deja 60 de ani de la stabilirea relațiilor bilaterale. Obiectivul acestei vizite este intensificarea dialogului politico-diplomatic și deschiderea de noi perspective de cooperare. În acest spirit, i-am adresat doamnei Președinte Samia Hassan invitația de a întreprinde o vizită în România, pentru a continua discuțiile foarte bune pe care le-am avut astăzi. Am stabilit o serie de priorități de urmărit de către autoritățile din cele două țări în perioada imediat următoare. I-am împărtășit doamnei Președinte viziunea României privind redinamizarea relațiilor noastre cu statele continentului african, în contextul în care România a adoptat recent Strategia Națională pentru Africa. Tanzania este un partener valoros în demersurile strategice ale țării noastre în raport cu partenerii africani”, spune Klaus Iohannis.

El a caracterizat convorbirile drept „deschise și productive”.

„Am constatat că avem teme de interes comun și poziții similare față de multe dintre provocările globale actuale. Avem o bază solidă pentru extinderea relațiilor noastre bilaterale și am convenit să dezvoltăm cooperarea în domenii cu rol crucial atât pentru România, cât și pentru Tanzania, cum ar fi educație, protecție civilă, agricultură, silvicultură, IT și securitate cibernetică. În acest sens, salut semnarea astăzi a două memorandumuri de înțelegere care urmăresc intensificarea cooperării bilaterale în domeniul managementului riscului de dezastre și al asistenței umanitare internaționale, precum și a cooperării științifice, economice și tehnice în domeniul agriculturii și al mediului. Am constatat că avem și un număr de antreprenori români în Tanzania, activi în special în domeniul turismului. Am convingerea că vom continua să lucrăm împreună pentru a încuraja mediul de afaceri din Tanzania și din România să demareze și alte proiecte comune”, adaugă șeful statului român.

El a afirmat că Tanzania poate conta pe România în ceea ce privește promovarea și dezvoltarea relațiilor cu Uniunea Europeană.

„În cadrul discuțiilor de astăzi am avut și un schimb de opinii cu privire la evoluțiile înregistrate într-o serie de dosare regionale și internaționale de actualitate. România, ca și Tanzania, este interesată de soluționarea situațiilor de criză la nivel global prin dialog, prin instrumente multilaterale și prin respectarea dreptului internațional. Ca vecin direct al Ucrainei și stat riveran la Marea Neagră, i-am prezentat doamnei Președinte evaluările României cu privire la situația de securitate din regiunea noastră și în legătură cu evoluțiile războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei. De asemenea, am discutat concret despre modul în care putem gestiona multiplele consecințe ale războiului, inclusiv din perspectiva asigurării securității alimentare a statelor din Africa. Am prezentat amplele măsuri politico-diplomatice, logistice și administrative luate de România pentru facilitarea exporturilor de cereale din Ucraina, inclusiv către țările africane”, mai spune Iohannis.

Cei doi șefi de stat au abordat și situația din Orientul Mijlociu.

„România are convingerea că doar soluția celor două state poate asigura pacea și stabilitatea pe termen lung în regiune. De asemenea, am arătat că România a decis să transfere către populația civilă din Gaza peste 230 de tone de ajutoare umanitare, în valoare de aproape 2 milioane de euro”, încheie Klaus Iohannis.

Șeful statului se află într-un turneu în Africa.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: iohannis tanzania