x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iohannis: Există o distanță prea mare între alegător și Bruxelles

Iohannis: Există o distanță prea mare între alegător și Bruxelles

de Redacția Jurnalul    |    19 Iun 2024   •   16:45
Iohannis: Există o distanță prea mare între alegător și Bruxelles
Sursa foto: Hepta

„Există o distanță prea mare între alegător și Bruxelles”, spune președintele Klaus Iohannis, întrebat despre viitorul instituțiilor europene: „Europenii au așteptări și acestea nu au fost întotdeauna satisfăcute”.

Iohannis a definit Uniunea Europeană drept un proiect de mare succes și „un proiect de mare viitor dacă gestionăm acest viitor corect, în linie cu așteptările cetățenilor europeni și în așa fel încât să contăm în ecuația mondială”.

„Deci ce ar trebui să vedem: fiind negocieri politice, ele sunt complicate, fiindcă arhitectura Uniunii este una complexă. Trebuie să vedem un pic care sunt complicațiile când vorbim de negocieri politice. Uniunea Europeană este o uniune de state, nu de partide, și atunci ceea ce trebuie negociat, trebuie negociat în așa fel încât toate statele să se simtă implicate, responsabilizate și servite în funcție de interesul național. Nu este posibil ca vreun stat membru să fie ignorat, marginalizat sau neimplicat în aceste negocieri și dacă așa s-ar fi întâmplat, ar trebui corectat”, a afirmat președintele.

Iohannis a menționat și familiile politice din Uniunea Europeană, familiile constituite din partide politice naționale: „Este utilă această chestiune în special pentru a gestiona mai bine viața parlamentară europeană, în speță felul în care acționează și negociază Parlamentul European. Însă, chiar dacă aceste familii politice au și trebuie să aibă o greutate în negocierea funcțiilor, nu pot suprima dreptul statelor membre de a fi implicate și de a decide și de aceea este puțin mai complicat decât în politica națională, unde partidele au rolul lor foarte bine determinat. Familiile politice europene în ecuația europeană nu au exact același rol pe care îl au partidele politice în viața politică a statelor naționale și acest lucru trebuie văzut și dacă aceste familii politice ar exagera în influența lor, acest lucru ar trebui corectat. Deci trebuie să avem un echilibru corect, fin și negociat. Asta dacă vorbim despre cum se ajunge la o concluzie. Dar haideți să nu uităm pe cetățeanul european. Europenii au așteptări și acestea nu au fost întotdeauna satisfăcute. După părerea mea, există o distanță prea mare între alegător și conducerea instituțiilor europene”.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: iohannis UE alegator