x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iohannis merge în vizită oficială în Belgia

Iohannis merge în vizită oficială în Belgia

de Redacția Jurnalul    |    07 Noi 2023   •   15:45
Iohannis merge în vizită oficială în Belgia
Sursa foto: Hepta

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua miercuri o vizită oficială în Belgia. El va fi primit de Philippe, Regele Belgienilor, și va avea, de asemenea, consultări politice cu prim-ministrul Alexander De Croo.

„Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua miercuri o vizită oficială în Regatul Belgiei. Cu acest prilej, Președintele Klaus Iohannis va fi primit de Majestatea Sa Philippe, Regele Belgienilor, și va avea, de asemenea, consultări politice cu Prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander De Croo”, anunță Administrația Prezidențială.

Președintele României va vizita și Centrul Belgian de Cercetări Nucleare (SCK CEN), din orașul Mol, care cooperează îndeaproape cu instituțiile românești de profil. Cu acest prilej președintele Klaus Iohannis se va întâlni cu o echipă de cercetători români care lucrează la SCK CEN.

„Vizita oficială a Președintelui României în Regatul Belgiei are loc în cadrul unui dialog bilateral intens în ultimii ani, urmând vizitelor în țara noastră ale Regelui Philippe și Prim-ministrului Alexander De Croo, din iunie și aprilie 2022. Între România și Belgia are loc o coordonare apropiată atât în plan bilateral, cât și în cadrul Uniunii Europene și al NATO, iar în contextul războiului din Ucraina, cooperarea în domeniul apărării a cunoscut o dezvoltare deosebită, inclusiv prin prezența în România a unui contingent militar belgian, în scopul consolidării apărării pe Flancul Estic al NATO”, se arată în comunicat.

Președinția menționează că pe agenda convorbirilor se vor afla cooperarea politico-diplomatică și afacerile europene, în perspectiva deținerii de către Belgia a Președinției Consiliului UE, în primul semestru al anului 2024. De asemenea, vor fi abordate relațiile economice, intensificarea comerțului și a investițiilor, precum și colaborarea sectorială, în domenii de interes comun: securitatea energetică, cercetarea, sănătatea, educația și cooperarea culturală, urmând a fi abordată și situația comunității românești din Belgia.

„În contextul actual de securitate, discuțiile se vor axa atât pe analizarea evoluțiilor războiului din Ucraina și continuarea măsurilor de sprijin, cât și a evoluțiilor îngrijorătoare din Orientul Mijlociu. Din această perspectivă, o atenție deosebită va fi acordată dezvoltării cooperării româno-belgiene în domeniul securității, inclusiv pentru consolidarea Flancului Estic al NATO și asigurarea unității de poziții europene și euroatlantice în abordarea conflictelor din vecinătatea Uniunii Europene”, se precizează în finalul comunicatului.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis belgia