x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ion Sandu, la Comandamentul de Iarnă: Este posibil să emitem COD ROŞU de ninsori. Evitaţi deplasările până duminică după-amiza

Ion Sandu, la Comandamentul de Iarnă: Este posibil să emitem COD ROŞU de ninsori. Evitaţi deplasările până duminică după-amiza

24 Ian 2014   •   13:25
Ion Sandu, la Comandamentul de Iarnă: Este posibil să emitem COD ROŞU de ninsori. Evitaţi deplasările până duminică după-amiza

În urma avertăzărilor cod galben şi cod portocaliu de ninsori abundente şi viscol, care vor afecta aproape toare regiunile ţării, începând de astăzi până mâine duminică seară, a fost convocat comandamentul de iarnă la Palatul Victoria, condus de premierul Ponta.

În cadrul comandamentului, şeful ANM, Ion Sandu, a declarat că avertizarea cod portocaliu de ninsori şi viscol s-ar putea prelungi în unele judeţe până luni. În plus, Sandu a spus că nu este exclus ca în unele regiuni, dacă situaţia o cere, să fie instituit codul roşu de ninsori.

"Codul portocaliu pentru judeţele Mehedinţi, Gorj, Vâlcea şi Dolj este emis pentru cantităţi de zăpadă asociate cu vânt, cantităţi de zăpadă peste 30-40 de cm şi vânt peste 70 de km/h. Judeţele cu cod portocaliu, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Ilfov, inclusiv Bucureşti - este emis în primul rând pentru vânt, viteze de vânt peste 75-80 de km/h şi chiar dacă stratul în primă fază de zăpadă va fi mai mic decât în grupul celălalt de judeţe.

A doua observaţie, în cursul zilei de mâine vor fi două actualizări ale codului portocaliu; la codul galben nu mă refer. La codul portocaliu vor fi două actualizări. Este posibil să fie adăugate judeţele Olt, Teleorman, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova cu cod portocaliu şi mâine seară să scoatem judeţul Mehedinţi din sud-vestul ţării, adică încercăm ca pe perioade cât mai limitate sa informăm populaţia unde este situaţia cea mai grea.

A treia observaţie: nu este exclus ca termenul de ora 18:00 pe 26, duminică, să fie prelungit până luni. Prin urmare, nu este viscolul care se anunţă înspăimântător, că nu a mai fost niciodată, dar e foarte lung, deci perioada e foarte lungă, şi atunci nu excludem de asemenea posibilitatea ca, în cazul în care se vor depăşi 50cm/metru pătrat în 24 de ore, să apară şi coduri roşii, no casting în primă fază, pentru a respecta parametrii stabiliţi foarte clar cu aceste coduri. Prin urmare, dacă m-aţi întreba pe mine, ca un sfat către populaţie, aş spune că, dacă nu e nevoie urgentă să se plece la drum, să se amâne deplasările începând cu această noapte, până duminică după-amiază", a afirmat Sandu la începutul şedinţei de la Palatul Victoria.

Premierul Victor Ponta a declarat, în cadrul Comandamentului de Iarnă, că vrea "să fim pregătiţi aşa cum am fost pregatiţi şi iarna trecută".

"Vreau ca lucrurile să funcţioneze foarte bine", a spus premierul.

Meteorologii au anunţat cod portocaliu de ninsori de vineri după-amiază în Bucureşti şi 10 judeţe din ţară.Alte 16 judeţe se află sub cod galben de ninsori.

Cod portocaliu:
În prima parte a intervalului, ninsorile vor fi abundente în cea mai mare parte a Olteniei (judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj şi Vâlcea), unde stratul de zăpadă va depăşi local 30...40 cm, iar vântul va sufla cu peste 70 km/h, viscolind şi troienind zăpada.

În cursul zilei de sâmbătă şi în noaptea de sâmbătă spre duminică, viscolul se va intensifica în Muntenia, iar în judeţele Giurgiu, Călaraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila şi Ilfov, inclusiv municipiul Bucureşti, temporar vor fi rafale ale vântului de peste 75...80 km/h, va ninge abundent, iar ninsoarea va fi puternic viscolită.

Cod galben: În intervalul menţionat, vremea se va înrăutăţi. În sudul şi estul ţării va ninge, iar vântul va avea intensificări, viscolind ninsoarea. Vitezele vor depăşi la rafală 60...70 km/h în sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, precum şi în zona Munţilor Banatului, a Carpaţilor Meridionali şi de Curbură, zone în care şi stratul de zăpadă va fi consistent.

Vor fi precipitaţii mixte şi se va depune polei local în Dobrogea, iar în prima parte a intervalului şi în Banat, sudul Olteniei şi al Munteniei. Cantităţile de precipitaţii vor depăşi pe arii restrânse 20 l/mp în 24 de ore. În restul teritoriului, ninsorile vor fi în general slabe.


×