x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ion Ţiriac organizează o nouă vânătoare la Balc

Ion Ţiriac organizează o nouă vânătoare la Balc

07 Ian 2010   •   00:00
Ion Ţiriac organizează o nouă vânătoare la Balc

În jur de 30 de oameni de afaceri din ţară şi străinătate vor participa, în perioada 8-10 ianuarie, la tradiţionala vânătoare de mistreţi organizată de omul de afaceri Ion Ţiriac la Balc, vânătoare ajunsă la cea de-a şasea ediţie. Oaspeţii vor ajunge la Balc vineri seara, numărul acestora ridicându-se anul acesta la 29, potrivit unor surse, urmând ca sâmbătă şi duminică să aibă loc partidele de vânătoare.



Ca de fiecare dată, notează Agerpres, organizarea evenimentului nu beneficiază de mediatizare oficială, fiind unul privat, dar autorităţile locale au fost informate şi confirmă desfăşurarea tradiţionalei manifestări. "Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor a fost informat cu privire la partidele de vânătoare ce se vor desfăşura în cadrul complexului cinegetic privat de la Balc. Vom monitoriza din exterior evenimentul având în vedere numărul mare de posesori de arme care urmează să fie prezenţi. Poliţiştii îşi vor spori vigilenţa astfel încât să poată interveni dacă va fi necesar", a precizat inspectorul principal Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor.

Comandantul Aeroportului Oradea, Gheorghe Pasc, spune  că deocamdată nu l-a anunţat nimeni despre organizarea vânătorii de la Balc şi nici despre vreo intenţie de aterizare la Oradea a vreunei nave cu oaspeţi din ţară sau străinătate. "Altădată eram anunţat cu două săptămâni înainte, acum nu am nici o informare", a precizat Pasc. Cu toate acestea, este posibil, a menţionat comandantul, ca planurile de zbor ale avioanelor care vor aduce invitaţii să fie confirmate, solicitanţii nefiind obligaţi să comunice detalii nici despre pasageri, nici despre destinaţia finală a acestora.

Domeniul de la Balc are peste 11.000 de hectare, iar ţarcul unde are loc vânătoarea se întinde pe 1.500 de hectare. Din cauza taxelor, Ion Ţiriac a renunţat la domeniu şi a păstrat doar ţarcul de 1.500 de hectare.

La fel ca în fiecare an, au fost angajaţi, dintre localnici, o sută de gonaci. La toate partidele de vânătoare organizate de Ion Ţiriac din 2005 şi până în prezent au participat oameni de afaceri, unii dintre ei chiar investitând în România.

Printre cei care au venit în ultimii ani la Balc se numără: Max Emmanuel von Thurn und Taxis (latifundiar german), Klaus Mangold (preşedintele Daimler Chrysler), Wolfgang Porsche (moştenitorul companiei auto cu acelaşi nume), Alfred Baumhauer (fabricant Cartier), Siegfried Wolf (preşedintele companiei de componente auto Magna Europa), Franz Rauch ("regele" european al sucurilor), Rudolf Streicher (membru în mai multe guverne ale Austriei şi şef al partidului socialist), Carlo Pesenti (preşedintele Italcementi).

Cea mai controversată partidă de vânătoare a fost cea din 2005, când participanţii au împuşcat 185 de mistreţi, adică o treime din fondul domeniului. Un an mai târziu, un gonac a fost atacat de un mistreţ rănit şi a rămas invalid pe viaţă.

În 2009, un alt incident legat de vânătoarea de la Balc a fost la un pas să se transforme într-o tragedie. Avionul care îi transporta de la Bucureşti la Oradea pe invitaţii la vânătoare a ieşit de pe pistă din cauza condiţiilor meteo nefavorabile şi s-a oprit cu bordul într-un şanţ. Aeronava avea la bord zece persoane, oameni de afaceri români şi străini, printre care şi Ion Ion Ţiriac jr. şi fostul soţ al Mihaelei Rădulescu, Elan Schwartzenberg.

×
Subiecte în articol: observator