Fostul secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului, Ionel Mantog, a ramas, si in urma apelului cu aceeiasi pedeapsa de un an si opt luni inchisoare cu suspendare pentru fapte de coruptie. Magistratii Curtii de Apel din Alba au dispus condamnarea acestuia si pentru inca doua fapte, respectiv doua falsuri in inscrisuri private. Aceiasi pedeapsa a fost data si pentru fostul director general al Companiei Nationale a Lignitului Oltenia, Ion Vulpe.
Initial, judecatorii Tribunalului Sibiu au decis sa-l condamne pe Ionel Mantog la 1 an si opt luni inchisoare cu suspendare, doar pentru infractiunea de fals intelectual, pentru celelalte infractiuni de care era acuzat, respectiv abuz in serviciu, fals in declaratii, uz de fals ti folosirea de informatii confidentiale, judecatorii au constatat prescrierea faptelor. Pe latura civila, Ionel Mantog a fost obligat sa restituite Companiei Nationale a Lignitului Oltenia suma de 147.800 de lei, dispunand confiscarea acesteia ca prejudiciu adus statului.
Aceiasi pedeapsa a primit-o si fostul director general al companiei, Ion Vulpe, pentru aceiasi infractiune, iar pe latura civila, suma confiscata de la acesta fiind de 132.528 de lei.
Procurorii anticoruptie au declarat imediat apel si in urma acestuia, magistratii de la Curtea de Apel Alba au dispus mentinerea aceleiasi pedepse, chiar daca s-au mai adaugat si comiterea altor doua infractiuni.
Au inselat statul!
Mantog a fost presedinte al organizatiei PD-L Gorj si director general al Complexului Energetic Turceni. Mantog a fost trimis in judecata de DNA, in luna septembrie 2006, pentru ca, beneficiind de informatii din interiorul Companiei Nationale a Lignitului Oltenia , unde detinea functia de director de resurse umane, legislatie, restructurare si privatizare, impreuna cu directorul general, Ion Vulpe, au cumparat la preturi modice, cocioabe si terenuri situate in mai multe comune din judetul Gorj. Acestia aveau informatii ca acele imobile urmeaza sa fie expropriate pentru extinderea exploatarilor de lignit ale companiei pentru care lucrau. In schimbul caselor acestia au primit bani de la CNLO pentru constructia unor vile intr-un cartier de lux din Targu-Jiu. Astfel, Mantog a cumparat, in nume personal, respectiv prin intermediul sotiei sale, Ecaterina Mantog, judecator la Tribunalul Gorj, si al cumnatei sale, 3 anexe gospodaresti pentru 36.000 de lei, primind in schimb, de la CNLO, de aproape 12 ori mai mult, respective 414.000 lei.
Mantog, bolnavul inchipuit!
Ionel Mantog este in continuare membru al Partidului Democrat Liberal si lucreaza ca si consilier personal al directorului general la Compexul Energetic Turceni. In ultimele 3 luni, Mantog a fost la serviciu doar 3 zile. "Pe ultimul an, domnul Mantog si-a epuizat aproape toate concediile stabilite prin lege. La concediu de odihna nu mai are nicio zi, deci le-a epuizat pe toate, la concediu medical are peste 60 de zile, stiu ca la 90 de zile se intra in comisie pentru pensionare pe caz de boala si a epuizat si zilele de concediu fara plata. Concediile medicale pe ultimele doua luni nu pot fi decontate, am inteles ca sunt ceva probleme cu ele, am cerut clarificari medicale', a declarat directorul general al Complexului Energetic Turceni, Octavian Graure. Mai exact, medicii care au emis acele acte au incurcat codurile, in asa fel incat Mantog suferea in aceeasi perioada de doua afectiuni distincte.
PDL pregateste excluderea!
Conform acestora, Mantog avea, in acelasi timp, un picior rupt, dar si hemoragie interna, desi Mantog aparea in emisiuni , in direct, la postul lui de televiziune din judetul Gorj si se plimba cu masina. La personal, functionarii Complexului au refuzat sa-i plateasca lui Mantog concediul medical si au cerut medicului sa se hotarasca de ce boala sufera Mantog.
La PD-L Gorj, organizatia centrala a cerut sa i se comunice, in scris, situatia politica a lui Mantog, el fiind si consilier judetean. PD-L ar fi cerut acest lucru pentru a dispune excluderea lui Mantog din partid, avand in vedere noul cod etic al partidului.