x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministrul Agriculturii: Este posibil să ne așteptăm la scumpiri în această perioadă

Ministrul Agriculturii: Este posibil să ne așteptăm la scumpiri în această perioadă

12 Dec 2015   •   12:22
Ministrul Agriculturii: Este posibil să ne așteptăm la scumpiri în această perioadă

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, nu exclude posibilitatea scumpirii unor alimente de sezon, cum ar fi carnea de porc, pe fondul creşterii ofertei pentru astfel de produse, mai ales după o perioadă de post.

"Dacă vă uitaţi pe ciclicitatea preţurilor, întotdeauna în preajma Crăciunului, fiind o piaţă liberă, cererea determină şi oferta şi, atunci, şi preţurile evoluează pe măsură. În România, ştim bine că în perioada dinainte de Crăciun, la un moment dat, se înregistrează un vârf de consum şi, după o perioadă de post, este de aşteptat să crească cererea şi să se producă acea fluctuaţie de preţ. Volatilitatea preţurilor este extrem de importantă pe piaţă europeană şi mondială, pentru că este greu să preîntâmpini aceste salturi ale preţurilor. De aceea, este posibil să ne aşteptăm la scumpiri în această perioadă, iar eu, ca ministru al Agriculturii, trebuie să ţin cont şi de producători, dar şi de consumatori", a spus Achim Irimescu, la finalul dezbaterilor din Parlament.

Acesta a fost întrebat despre evoluţia preţului cărnii de porc pe piaţa internă şi despre eventualele creşteri de preţuri la alimente.

Irimescu a adăugat că, deşi veniturile în România sunt mult mai mici, preţurile alimentelor sunt semnificativ mai mari deoarece "suntem pe o piaţă unică".

"În condiţiile în care piaţa Rusiei a fost închisă, este normal ca o parte din carnea produsă în vestul Europei să ajungă pe piaţa din România, pentru că noi suntem net importatori de carne de porc. (...). Eu sunt convins că autorităţile de resort îşi fac datoria în această perioadă pe partea de controale, astfel încât, consumatorul român să aibă cel mai bun raport calitate/preţ", a adăugat ministrul Agriculturii.

În perioada Crăciunului şi a Anului Nou, românii consumă peste 7,3 milioane de cozonaci, 1,5 milioane de porci şi peste 160 de milioane de ouă, iar toate acestea sunt 'stinse' cu 50 de milioane de litri de vin, fiind asezonate şi cu specilităţi de ciocolată sau cafea, potrivit estimărilor făcute anul trecut de producători şi procesatori.

Sursa: AGERPRES 

×