x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Irinel Popescu dă în judecată Evenimentul Zilei şi cere daune morale de un milion de lei

Irinel Popescu dă în judecată Evenimentul Zilei şi cere daune morale de un milion de lei

12 Noi 2012   •   18:12
Irinel Popescu dă în judecată Evenimentul Zilei şi cere daune morale de un milion de lei
Sursa foto: Gabi Boholt/Intact Images

Profesorul Irinel Popescu, directorul Institutului de chirurgie digestivă şi transplant hepatic, cere daune morale de un milion de lei pentru acuzaţiile ce i-au fost aduse de Evenimentul Zilei privind o fraudă de 3,5 milionare de euro în perioada cât a fost preşedintele CNAS.

Prof. dr. Irinel Popescu a acţionat în instanţă ziarul după ce, luni, a publicat articolul intitulat "Irinel Popescu, fraudă de 3,5 milionare de euro la CNAS", în care afirmă că medicul "a ajuns sub lupa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după ce raportul Curţii de Conturi arată că a prejudiciat Casa Naţională de Asigurări de Sănătate cu nu mai puţin de 3,5 milioane de euro".

Irinel Popescu cere: plata sumei de 1.000.000 lei cu titlu de daune morale; obligarea Editura Evenimentul si Capital SRL să publice pe cheltuiala proprie, în ziarul ”Evenimentul Zilei”, hotărârea instanţei, sub sancţiunea daunelor cominatorii în cuantum de 100 lei pe fiecare zi de întârziere, cu începerea de la data rămânerii definitive a hotărârii pănâ la data publicării şi obligarea pârâţilor - autorul articolului şi publicaţia - în solidar la plata cheltuielilor de judecată.

Popescu spune că prin articolul de luni, "s-au afirmat mai multe fapte neadevărate", respectiv, că "a jonglat după bunul plac sau din varii interese cu banii Sănătăţii, aruncând pe apa sâmbetei nu mai puţin de 3,5 milioane de euro", iar prejudiciul total adus bugetului Casei pe parcursul anului 2009, respectiv în mandatul său, depăşeşte 20 de milioane de euro.

Articolul invocă un raport al Curţii de Conturi a României pe 2009 şi relatează că "în derularea Contractului nr.3223/2003 privind dezvoltarea SIUI în România, sub pretextul necesităţii unor servicii de asistenţă tehnică pe teren, au intervenit (n.r. din varii interese) actele adiţionale nr.14/06.08.2009 şi nr.15/19.11.2009 în valoare de 14,6 milioane de lei (cu TVA)".

"Inspectorii Curţii de Conturi mai arată că CNAS a contractat servicii noi de asistenţă tehnică la un tarif de 760 euro (fără TVA), fără a determina şi fundament exact numărul de zile/om de care CNAS şi CAS teritoriale aveau nevoie pentru funcţionarea SIUI", se arată în articol.

În replică, medicul Irinel Popescu susţine că Raportul Curţii de Conturi a României pe 2009 "nu a constatat nelegalităţi cu privire la activitatea desfăşurată" de el la CNAS şi că, la data publicării articolului, "auditul extern al CNAS pentru ultima perioadă de 10 ani, realizat de Curtea de Conturi a României, nu era finalizat".

El califică drept "neadevărat" şi faptul că "CNAS a contractat servicii noi de asistenţă tehnică la un tarif de 760 euro (fără TVA)", deoarece aceste servicii nu sunt noi, iar preţul a fost renegociat.

"În urma negocierii din sedinţele Comitetului Director din luna martie 2009, s-a convenit reducerea tarifului de la 804 euro (a se vedea cost unitar asistenţă tehnică din Act Aditional 13) la 760 euro/zi/om", afirmă Irinel Popescu.

Irinel Popescu respinge şi acuzaţia din articol conform căreia a ajuns prin fraudă preşedinte al Academiei de Ştiinţe Medicale.

Profesorul Irinel Popescu a precizat că prin afirmaţiile "defăimătoare" i s-a adus "o gravă atingere onoarei şi demnităţii , precum şi dreptului la propria imagine".

×
Subiecte în articol: Prof. dr. Irinel Popescu