x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Isărescu: Ar fi bine ca datoria publică să rămână sub 60%

Isărescu: Ar fi bine ca datoria publică să rămână sub 60%

07 Iul 2021   •   16:15
Isărescu: Ar fi bine ca datoria publică să rămână sub 60%

Datoria publică a României, care tocmai a ajuns la 50% din PIB, ar trebui să rămână sub 60% din PIB, poate chiar 55% din PIB, iar într-un timp rezonabil deficitul bugetar ar trebui să scadă sub 3% din PIB, a declarat miercuri guvernatorul BNR Mugur Isărescu, după ședința CA al BNR.

 

Isărescu spune că majorarea deficitului bugetar nu este o excepție, ci mai degrabă regula în Uniunea Europeană, iar o creștere până la 60% din PIB nu ar trebui să pună probleme majore.

Pentru reducerea datoriei și a deficitului, este nevoie de reformă, de creșterea veniturilor bugetare, de o disciplină a cheltuielilor, precum și de evitarea tuturor excepțiilor la încasările bugetare, a spus guvernatorul, subliniind că aceste măsuri sunt apanajul Guvernului.

În context, Isărescu s-a pronunțat și asupra posibilității apariției unei crize economice majore, așa cum a prezis economistul Nouriel Roubini. „Spre să nu aibă dreptate”, a comentat guvernatorul, care a admis că perioada dobânzilor reduse se apropie de sfârșit, iar tendințele sunt de revenire la normalitate. „Depinde de presiunile inflaționiste”, a precizat Isărescu, care a vorbit și de un control mai serios al lichidităților de pe piața monetară, precum și de presiunile inflaționiste legate de evoluția unor prețuri administrate, cum sunt cele ale gazelor.

Mediafax

×