x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ISU nu poate închide şcoli. Primăriile dorm

ISU nu poate închide şcoli. Primăriile dorm

de Dan Radu    |    10 Noi 2015   •   16:32
ISU nu poate închide şcoli. Primăriile dorm
Sursa foto: Diana Oros

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) poate închide cluburi, dacă găseşte abateri, sau să dea amenzi piperate. Hotărârea de Urgenţă care i-a dat puteri sporite se aplică doar în cazul clădirilor destinate distracţiei, nu şi în cazul clădirilor publice. 93% din şcolile din România nu respectă normele, dar nici nu pot fi atinse.

Hotărârea de Guvern 915 din 2015, care prevede închiderea clădirilor dacă sunt constatate abateri grave de la normele de siguranţă sau amenzi de până la 100.000 de lei se poate aplica doar în cazul imobilelor în care se desfăşoară activităţi comerciale, activităţi culturale sau activităţi turistice. În cazul clădirilor publice, ISU funcţionează pe regulamentul vechi (Ordinul de Ministru numărul 3 din 2011) care permite instituţiei doar să constate că nu s-au îndeplinit normele cerute şi să nu emită autorizaţia de siguranţă la incendiu. Potrivit premierului interimar, Sorin Câmpeanu, 93% din cele aproximativ 19.000 de şcoli din România nu au o astfel de autorizaţie, fapt care creează o situaţie inedită. Unităţile şcolare ţin de primării şi tot primăriile sunt instituţiile notificate de ISU în cazul în care şcolile nu au autorizaţie de incendiu. Astfel, administraţiile locale ar putea fi puse în situaţia de a se amenda singure în cazul în care nu pot remedia situaţiile semnalate de ISU. Ce se întâmplă în practică, însă, este o nebuloasă. Factorii de decizie contactaţi de Jurnalul Naţional s-au ferit să comenteze situaţia. Sub rezerva anonimităţii, un edil a afirmat că: „Autorităţile nu ştiu ce să facă, pentru că nu există o practică în astfel de situaţii. Este ceva inedit”.

Coadă la autorizări. Din partea privaţilor
Potrivit ISU Bucureşti, de la începutul lunii, după incendiul din Clubul Colectiv, la instituţie s-au format cozi, mulţi deţinători de afaceri dorind să obţină autorizaţia de siguranţă la incendiu. „Avem deja o coadă, aici, sunt mult mai multe persoane ca de obicei. De asemenea, primim multe telefoane şi mail-uri prin care ni se solicită informaţii despre paşii care trebuie urmaţi pentru obţinerea autorizaţiei", spune locotenentul Marin Adrian, purtător de cuvânt ISU Bucureşti. Nu acelaşi lucru se întâmplă, însă, din partea instituţiilor statului. Ministrul Sorin Câmpeanu a afirmat că autorizaţiile nu au fost obţinute până acum, în cazul a 93% dintre şcoli, deoarece procedurile sunt foarte dificile, iar costurile punerii la punct sunt foarte mari. De exemplu, pentru a îndeplini normele cerute de ISU, toate şcolile care funcţio-nează în clădiri cu mai mult de un etaj ar trebui să aibă scări exterioare de evacuare, indiferent de numărul scărilor interioare. De asemenea, laboratoarele sau atelierele din şcoală ar trebui izolate de spaţiile cu aglomerări de persoane sau să fie separate cu materiale ignifuge.

Majoritatea instituţiilor publice funcţionează fără autorizaţie de siguranţă la incendiu emisă de ISU. O explicaţie ar fi că lucrările de reamenajare, pentru îndeplinirea normelor, ar costa mult mai mult ca amenzile. Pentru nerespectarea normelor ISU, o amendă poate urca la 1.200 de lei, sumă substanţial mai mică decât costurile renovărilor
 

×