x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Italieni acuzaţi de xenofobie

Italieni acuzaţi de xenofobie

de Violeta Fotache    |    21 Mar 2009   •   00:00
Italieni acuzaţi de xenofobie
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Devine tot mai evident faptul că în Italia respectarea drepturilor imigranţilor este "un moft", şi nu un principiu respectat cu sfinţenie. Discriminarea este simţită "pe viu" de românii care cad victime agresorilor xenofobi şi remarcată în rapoartele Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM).



Autorităţile judiciare italiene i-au arestat pe autorii atacului xenofob care a avut loc în luna februarie asupra a trei cetăţeni români din oraşul Ala dei Sardi. 11 tineri italieni au fost arestaţi pentru agresiuni xenofobe, pătrundere în domiciliu, producere de daune şi port ilegal de arme, potrivit agenţiei AGI. Cei trei români au fost atacaţi în apartamentul în care locuiau. Agresiunea a avut loc la data de 14 februarie, în Ala dei Sardi (Sardinia), când mai multe persoane înarmate au pătruns în casa în care locuiau cei trei cetăţeni români, i-au ameninţat cu cuţitul şi i-au bătut. Victimele au fost atacate pentru simplul fapt să sunt de cetăţenie română. În cercetarea acestui incident xenofob, carabinierilor le-a trebuit mai mult de o lună pentru a-i descoperi şi aresta pe cei 11 conaţionali ai anchetatorilor. Pentru 10 dintre tinerii xenofobi a fost ales "arestul la domiciliu", doar unul dintre atacatori fiind închis în penitenciar.

Italia are o atitudine discriminatorie faţă de imigranţi, în special faţă de romi, se menţionează în raportul OIM, potrivit Mediafax care citează ziarul Corriere della Sera. Potrivit raportului OIM, Italia discriminează imigranţii prin măsuri dure luate ca efect al climatului de intoleranţă. "Liderii politici italieni au o atitudine agresivă şi discriminatorie, asociind romii cu infractorii şi creând sentimente de ostilitate şi antagonism în rândul opiniei publice", subliniază raportul OIM. "Climatul de intoleranţă are efecte asupra standardelor minime de protecţie a drepturilor omului şi a dreptului la muncă, precum şi asupra nivelului de trai, în contradicţie cu Convenţia 143 privind egalitatea în oportunităţi şi tratamentul faţă de muncitorii imigranţi", adaugă documentul. Guvernul italian consideră raportul OIM "fals şi inacceptabil".


Noi arestaţi în cazul violului de la Roma

Alţi doi străini, probabil români, au fost reţinuţi în cazul violului petrecut de Ziua îndrăgostiţilor, la Roma. Potrivit jurnaliştilor italieni, cei doi ar fi fost deja supuşi testelor ADN şi se aşteaptă să se vadă dacă datele lor coincid cu cele din probele prelevate de pe corpul şi hainele adolescentei de 14 ani care a fost violată. Surse din rândul investigatorilor au declarat că această nouă pistă este una "cât se poate de bună". Iniţial, în acest caz au fost arestaţi românii Isztoika Loyos şi Karol Racz, însă testele ADN au arătat că cei doi nu au avut legătură cu violul. Isztoika şi Racz sunt însă încă în închisoare, unul sub acuzaţia de falsă mărturie, iar celălalt pentru că este suspect în alt caz de viol. Luni se va decide dacă ei vor fi eliberaţi.
● Carmen Pleşa

×
Subiecte în articol: observator