x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Italienii, satui de dat spaga in vama

Italienii, satui de dat spaga in vama

24 Aug 2004   •   00:00

"Coruptia nu poate fi invinsa decat prin implicarea directa a fiecaruia dintre noi! Nu oferiti bani sau bunuri! Achitati numai taxele legale!", asa suna afisul care troneaza, cu litere de-o schioapa, pe usa vamii din Aeroportul International Timisoara. Din pacate, indemnul Guvernului Romaniei nu are nici macar un efect de bau-bau pentru vamesii banateni...

TIBERIU KISS

Tot mai multi pasageri, in special italieni, dar si cei de pe cursele de transatlantic, se plang de stilul de lucru al vamesilor banateni. In repetate randuri, calatorii s-au confesat organelor in drept, denuntand coruptia existenta in randul subordonatilor Directiei Regionale Vamale Timis. Din cauza atmosferei de lucru si a practicilor functionarilor publici, dar si pentru faptul ca nimeni nu a luat nici o masura pentru stoparea fenomenului, tot mai multi calatori au inceput sa ocoleasca Aeroportul Timisoara. Mai mult, nici macar marii transportatori si firmele de curierat rapid nu au mai putut face fata pretentiilor si sicanelor vamesilor timisoreni, drept pentru care au preferat sa-si mute birourile in centrul urbei, motivand ca... "e mult mai ieftin"!

CUTIA PANDOREI. Cat de corecti si de cinstiti sunt vamesii de pe Aeroportul International Timisoara reiese, foarte clar, din reclamatile calatorilor, scrisori care nu mai contenesc sa curga in cutia de "sugestii", pusa la dispozitia pasagerilor. Iata cateva mostre: "Vamesii sunt corupti si ticalosi. Sugerez companiei aeriene cu care am venit aici, sa schimbe aeroportul" - Donato; "Vamesita mi-a cerut bani ca sa ma lase sa intru in tara. Mai putina coruptie si mai mult respect!" - Antonio Sanbugaro; "Vamesul mi-a cerut bani de cafea" - Gianluca Farina; "As sugera sa nu mi se mai pretinda bani pentru controlul bagajelor" - anonim; "Intotdeauna, la intrare, vamesii imi cer bani. Arestati-i sau alungati-i!" - Ivano Passera; "Nu e o publicitate buna pentru Romania faptul ca, la intrare, vamesii cer bani, continuu. Daca vreti sa intrati in Europa, incepeti sa faceti curatenie" - Diacer Tiscali. Si exemplele, in acest sens, ar putea continua...

FILME CU VAMESI. In urma cu aproximativ doua saptamani, directorul Aeroportului International Timisoara, Gabriel Idolu, si-a luat inima in dinti si s-a plans prefectului de Timis, Ion Raducanu. Inarmat cu reclamatii si o serie de alte documente, printre care si o caseta video a celor de la Brigada Antitero a SRI, din care rezulta foarte clar manevrele vamesilor timisoreni, directorul Idolu i-a explicat prefectului Raducanu ca situatia de pe AIT tinde sa scape de sub control daca cineva nu taie, cat mai repede, in carne vie. Dupa lecturarea "materialelor bibliografice" si a vizionarii "filmului documentar", mai-marele judetului l-a chemat la ordin pe Adrian Jebeleanu, seful Directiei Regionale Vamale Timis, cerandu-i sa faca ordine in ograda de pe AIT si sa-l dea afara pe vamesul surprins, pe video, cu ocaua mica. Cum a reactionat directorul DRV Timis? Simplu: a intrat in concediu! Si nu singur, ci impreuna cu "suspectul nr. 1" de pe Aeroportul Timisoara.

JECMANITI

Daca cetatenii italieni sunt "gastele" vamesilor de pe Aeroportul International Timisoara, nici romanii care sosesc de dincolo de Atlantic nu sunt mai prejos. Comisarul (r) Mihai Ianosel, fost angajat al IPJ Timis pana in urma cu doi ani, povesteste ca s-a intors in tara anul trecut, la 21 septembrie.

"Vamesita, sotia unui celebru pesedist timisorean, a incercat sa ma faca la buzunar. Cand i-am aratat legitimatia de IPA (n.n. - International Police Association) m-a lasat sa trec.

In schimb, pe varul meu l-a certat ca a intrat in tara la o zi dupa ce-i expirase viza de America, dar asta era treaba Politiei de Frontiera, nu a ei. L-a intrebat daca are bani la el, iar varul meu a confirmat ca are vreo 2.000 de dolari. Atunci i-a spus: "Da’ aici nu lasi nimic?".

Varul meu i-a zis ca dolarii nu sunt americani, ci canadieni, iar vamesita i-a replicat: "Da’ ce? Aia nu circula?".

Pana nu a lasat 20 de dolari nu l-a slabit...", isi aminteste ofiterul de politie.
×
Subiecte în articol: observator