x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Izolati de Sulfina

Izolati de Sulfina

18 Apr 2005   •   00:00

Ministrul Mediului, reclamat de strainatate
La doar 100 de zile dupa ce a fost numita la conducerea Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu face Romania de ras in fata conventiilor si organizatiilor internationale cu neprofesionalismul sau. Misiunea diplomatica romana de la Geneva a fost sesizata de experti straini care se plangeau de colaborarea cu noua conducere a Ministerului roman al Mediului.

  • de ALEXANDRU NASTASE
  • OBSERVATOR
  • Sulfina, trasa de urechi de straini



    PROBLEME. Criticata in tara, Sulfina Barbu i-a dezamagit si pe expertii internationali, la doar 100 de zile de cand a fost numita la conducerea Ministerului Mediului
    Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, primeste o puternica lovitura din partea conventiilor si organizatiilor internationale din domeniu. La fel ca multe voci din tara, expertii internationali se plang de colaborarea cu actuala conducere a ministerului. Printre randuri, ei pun la indoiala profesionalismul ministrului si ii cer sa-si vada de treaba.

    La inceputul lunii aprilie, Guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu isi prezenta la Bucuresti bilantul primelor 100 de zile de guvernare. Frazele vorbeau despre progrese remarcabile, despre faptul ca economia si celelalte domenii sunt pe "drumul cel bun", iar rezultatele vor fi din ce in ce mai importante.

    SCRISOARE. In aceeasi perioada, la Geneva, Misiunea diplomatica a Romaniei era notificata de conventiile si organizatiile internationale de mediu cu sediul in orasul elvetian despre nemultumirile pe care acestea le au fata de noua conducere a Ministerului Mediului de la Bucuresti. Sulfinei Barbu ii era imputat modul in care intelege sa abordeze chestiunile internationale. Sulfina este acuzata ca, dupa ce a schimbat pe criterii politice echipa care reprezenta ministerul pe plan international, nu au fost desemnati in trei luni inlocuitori. Cu alte cuvinte, in nici 100 de zile, Sulfina Barbu a reusit sa-si puna in cap expertii internationali, fapt care, din informatiile noastre, nu are precedent. Dupa primirea instiintarilor de la organizatiile internationale, Misiunea diplomatica romana de la Geneva a instiintat imediat Bucurestiul. Razvan Ungureanu, ministrul roman al Afacerilor Externe, i-a transmis Sulfinei Barbu o scrisoare in care, pe un ton neutru, ii cerea acesteia sa ia act de cele ce i se reproseaza si sa remedieze situatia.

    ACUZATII CONCRETE. In scrisoarea trimisa la Bucuresti de Misiunea diplomatica romana de la Geneva se arata: "Conventiile si organizatiile internationale colaboreaza indeaproape cu persoanele de contact/punctele focale desemnate de autoritatile romane in momentul aderarii la acestea, la nivelul ministerelor de resort. Schimbarile sau reorganizarile efectuate in cadrul anumitor ministere, inclusiv la nivelul agentiilor subordonate, au avut ca efect si schimbari ale persoanelor de contact pentru diverse conventii". Misiunii de la Geneva i-a fost semnalata absenta persoanelor de contact de catre secretariatele a trei dintre cele mai importante conventii, in fata carora, din cauza echipei conduse de Sulfina Barbu, Romania nu mai are reprezentare. In plus, unele activitati ale respectivelor secretariate nu s-au putut desfasura pentru ca partea romana nu si-a trimis noii reprezentanti: Conventia Basel pentru deplasarea deseurilor periculoase - persoana de contact si membru in Biroul Conventiei - domnul Ioan Jelev, fost secretar de stat; Conventia Espoo pentru evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontalier - domnul Ion Bica, fost presedinte al Agentiei Nationale de Protectia Mediului si presedinte al Biroului Conventiei si Conventia Ramsar pentru protectia zonelor umede de importanta internationala, domnul Virgil Munteanu, fost guvernator al Administratiei Rezervatia Biosferei Delta Dunarii si membru al subgrupului pentru probleme financiare din Comitetul Permanent al Conventiei. "In cadrul discutiilor purtate cu unii reprezentanti ai secretariatelor mentionate, acestia au subliniat necesitatea notificarii noilor persoane de contact, acolo unde este cazul, cat mai repede cu putinta, pentru a permite continuarea activitatilor, in special a reuniunilor de birou."

    MULTE NEMULTUMIRI
    Misiunea Romaniei la Geneva arata faptul ca, in dialogul cu reprezentantii Secretariatului Conventiei de la Espoo pe problematica Bastroe, acestia si-au exprimat nemultumirea fata de modul in care se deruleaza cooperarea cu noii reprezentanti ai Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor. "Aceasta disfunctionalitate a aparut in contextul in care delegatia romana la Conferinta Partilor de la Cavtat (iunie 2004) a lansat propunerea organizarii Conferintei Partilor din 2007 in Romania si, in consecinta, functia de presedinte al Biroului Conventiei a fost acordata reprezentantului Romaniei. Ca urmare a schimbarilor de personal, noul reprezentant al Romaniei nu a fost inca notificat si la ultima reuniune a Biroului din februarie 2005 Romania nu a fost reprezentata. Secretarul Conventiei de la Espoo a precizat ca urmatoarea reuniune a Biroului va avea loc in perioada 27 - 29 aprilie 2005 si a caracterizat participarea Romaniei ca fiind "indispensabila". De asemenea, a sugerat ca autoritatile romane sa reconfirme oferta de gazduire a Conferintei Partilor din 2007 (costurile care ar trebui suportate de Romania ridicandu-se la 170.000 - 200.000 de euro)", se arata in scrisoarea trimisa Sulfinei Barbu de ministrul de Externe, Razvan Ungureanu. Explicandu-i Sulfinei faptul ca, de-a lungul timpului, strainii au sprijinit Romania, ministrul Ungureanu ii cere sa rezolve cat mai repede problemele: "Avand in vedere consecintele pe care le-ar putea genera asemenea necorelari, fie si de ordin administrativ, pentru raporturile Romaniei cu organizatiile internationale si pentru celelalte actiuni care prezinta un interes direct pentru partea romana, va adresez rugamintea de a dispune intreprinderea masurilor necesare in vederea respectarii angajamentelor Romaniei in cadrul Conventiei de la Espoo si prevenirii unor astfel de situatii care ar putea afecta imaginea Romaniei".

    ×
    Subiecte în articol: observator româniei barbu convenţiei sulfina