x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Izvorul Tămăduirii: Sărbătoarea închinată Maicii Domnului care vindecă toate neputințele

Izvorul Tămăduirii: Sărbătoarea închinată Maicii Domnului care vindecă toate neputințele

de Andreea Tiron    |    20 Apr 2023   •   13:00
Izvorul Tămăduirii: Sărbătoarea închinată Maicii Domnului care vindecă toate neputințele
Sursa foto: Crestinortodox.ro

Izvorul Tămăduirii: “I-a dat împărăteasa apa celui bolnav şi îndată o! grabnică izbăvire! cum a băut-o s-a vindecat desăvârşit, şi atâta putere a luat, încât s-a sculat din pat sănătos, ca şi cum n-ar fi avut nicio boală.”

Sărbătoarea închinată Maicii Domnului este prăznuită anul acesta pe 21 aprilie, în vinerea din Săptămâna Luminată, prima dupa Sfintele Paști. La originea acestei sărbători se află o minune petrecută în apropierea Constantinopolului. Potrivit tradiției, un orb a primit vederea dupa ce s-a spălat cu apa unui izvor din jurul acestui loc.

Izvorul Tămăduirii este prima zi dedicată Maicii Domnului, pentru că se spune că datorită ei Leon a reușit să găsească vindecare.

Bărbatul s-a rătăcit într-o pădure, iar  în tot acest timp, Maica Domnului a fost cea care a făcut pentru un el un izvor cu puteri miraculoase. Pentru că l-a ascultat, Maica Domnului l-a vindecat, moment în care Leon i-a promis că va ridica o biserică, pentru a o cinsti.

Procesiune la Mănăstirea Dervent

Vineri, 21 aprilie, de praznicul Izvorului Tămăduirii, de la ora 8.00, ÎPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent. Apoi, împreună cu clerul și credincioșii va merge în procesiune la Izvorul tămăduitor, situat în apropierea mănăstirii, unde va fi săvârșită slujba de Sfințire a Apei.

Ierarhul sfințește apa și apoi îi stropește pe credincioși, în timp ce se cântă următoarele cuvinte: „Mântuiește, Doamne, poporul tău și binecuvântează moștenirea Ta, biruința binecredincioșilor creștini asupra celui potrivnic dăruiește, și cu crucea ta păzește pe poporul Tău”.

Tradiții de Izvorul Tămăduirii

Fiind o sărbătoare cu cruce roșie, nu se fac treburi gospodărești, dar nici în curte. Se spune că este bine ca pe 21 aprilie, creștinii să stropească unele locuri din casă cu aghiasmă. În tradiţia populară, bolnavii care respectă ritualul şi beau agheasmă dimineaţa, înainte de micul dejun, se înzdrăvenesc.

Jurământul

În alte zone, există obiceiul jurământului, ceea ce presupune că tinerii își promit că vor fi alături la bine și la greu. Tradiții și obiceiuri de Izvorul Tămăduirii În această zi, bisericile fac sfințirea aghesmei mici după Liturghie. Se spune că cei care beau această agheasmă se vindecă, iar în unele locuri se stropește și casa cu agheasmă mică.  Jurământul În unele zone ale ţării, în această zi se mai practică „Jurământul juvenil”. Ceremonia  se face în fiecare an în ziua praznicului Izvorul Tămăduirii între tineri cu vârste cuprinse între 9 şi 14 ani, pe criterii de prietenie, de afinitate sufletească şi de sex. Tinerii trebuie să împlinească mai multe momente rituale; ei trebuie să-şi jure loialitate şi să facă schimb de obiecte cu valoare sentimentală: un colac, un vas de lut sau o lumânare.

Înfrățitul

O tradiție asemănătoare este și înfrățitul. Diferența dintre cele două obiceiuri constă în faptul că tradiția înfrățitului se respectă și în familie, pe când cea a jurământului este pentru cei tineri, care sunt prieteni. Şi adulții împlinesc acest legământ, după care ei îşi spun surori, frați, veri şi verişoare şi se comportă ca şi cum ar fi rude. Scopul acestui legământ este acela de a fi de ajutor celui cu care „s-a legat”, până la moarte.

 

×