x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Jandarmii români pregătesc analfabeţi pentru a deveni viitorii poliţişti ai Afganistanului

Jandarmii români pregătesc analfabeţi pentru a deveni viitorii poliţişti ai Afganistanului

de Dan Radu    |    29 Iul 2011   •   17:07
Jandarmii români pregătesc analfabeţi pentru a deveni viitorii poliţişti ai Afganistanului

Tinerii afgani care vor sa se faca politisti ii au ca profesori pe cei 66 de jandarmi romani care participa la operatiunea NATO Training Mission Afganistan (NTMA).

Pentru romani este o misiune dura: cursurile au loc la temperaturi care pot ajunge la 60 de grade Celsius, iar scorpionii te pandesc de sub fiecare piatra, relateaza Mediafax.

Recrutarea viitorilor politisti afgani se face dupa tipicul locului: liderii comunitatilor din regiune (practic triburi locale) trimit conducerii NTMA o lista cu persoanele pe care le recomanda pentru aceste misiuni, iar toti cei de pe lista sunt automat recrutati si trimisi la bazele NATO.

Acolo, ei sunt amprentati biometric si se incearca o minima verificare si identificare a recrutilor, in conditiile in care majoritatea nu au acte si aproximativ 80 la suta sunt analfabeti. Cu aceste minime informatii, oficialii NATO incearca formarea unei baze de date, asumandu-si riscul ca unii dintre ei sa fie insurgenti sub acoperire.

Jandarmii romani se inteleg cu elevii lor, in mare parte, in limba engleza. Majoritatea afganilor inteleg limba engleza si vorbesc si limba rusa (avand o mare afectiune pentru rusi, pe care ii apreciaza pentru ca, sub influenta acestora, s-au construit drumuri si poduri in tara lor).

De altfel, afganii i-au uimit pe jandarmi prin rapiditatea cu care invata cuvinte noi in limbi straine si prind disponibilitatea lor de a invata. De asemenea, cei mai multi sunt instruiti in “arta razboiului' si nu au probleme in a invata sa manuiasca arme sau sa lupte contra insurgentilor.

In ceea ce-i priveste pe jandarmii romani, acestia se pot considera putin mai feriti de pericolele Afganistanului, pentru ca nu desfasoara misiuni de teren si sunt practic “izolati' in centrele de pregatire, de unde nu ies decat in situatii exceptionale.

Pentru deplasari mai lungi de zece kilometri, acestia sunt transportati cu elicoptere NATO, iar in deplasarile mici sunt dusi cu autovehiculele MRAP (Mine Resistant Ambush Protected), create special pentru misiunile din Afganistan.

Aceste vehicule blindate sunt rezistente la exploziile minelor de pe sol si sunt construite astfel incat, la suflul exploziei, sa se rastoarne, fara a suferi pagube majore sau a pune in pericol vietile pasagerilor. Totusi, rezistenta MRAP depinde de cantitatea de explozibil de care se loveste, la o cantitate foarte mare acestea putand fi chiar pulverizate.

In astfel de conditii de pericol permanent, jandarmii romani incearca sa-si “indulceasca' pe cat pot de mult zilele, concentrandu-se pe antrenamente, concursuri intre fortele natiunilor participante si chiar cresterea unor animale de companie.

Un jandarm de la baza Spin Boldak a luat in grija un animal de companie inedit, in lipsa cainilor sau pisicilor in platourile incinse si nisipoase din Afganistan: un scorpion. Barbatul pastreaza veninosul nevertebrat intr-o sticla din plastic, gaurita in mai multe locuri pentru ca acesta sa poata respira. Dupa indelungi dezbateri, numele animalului a ramas “Sashakur', insemnand “Multumesc' in persana.

Printre activitatile extra-profesionale ale jandarmilor romani se mai numara vizionarea posturilor TV romanesti internationale si comunicarea cu membrii familiei prin intermediul webcam-urilor. In toate bazele de pregatire, jandarmii au acces la internet wireless. O parte din acestia sunt cazati in containere de o singura persoana, dotate cu aer conditionat, insa unii au parte si de conditii mai bune, avand baie proprie si locuinte la standarde decente.

La finalul programului, dupa ce desfasoara instructii la temperaturi de 60 de grade Celsius, jandarmii au acces la centrele de recuperare psihologica din fiecare baza, unde beneficiaza de jocuri electronice, mese de biliard si pot organiza concursuri pe diferite teme cu reprezentantii celorlalte natiuni participante la misiune.

Una din principalele probleme ale fortelor NATO din Afganistan, dar si ale populatiei afgane, o reprezinta lipsa energiei electrice, un singur oras fiind racordat la electricitate, anume Ferat. Totusi, in bazele NATO exista in permamenta apa proaspata, pentru a evita deshidratarea militarilor. Oamenii beau in jur de sapte-opt litri de apa pe zi si consuma multe fructe, pentru a infrunta temperaturile extreme si aerul uscat.

Misiunea jandarmilor romani se va incheia la 1 noiembrie, urmand ca un nou contingent sa fie trimis in zona. Seful NTMA, William Caldwell, a cerut ca numarul jandarmilor trimisi in Afganistan sa fie marit, apreciind profesionalismul acestora si rezultatele obtinute in antrenarea recrutilor si a instructorilor afgani. Masura ar urma sa fie dezbatuta in CSAT, care va comunica oficialilor NTMA raspunsul final.

In pofida conditiilor de viata si a pericolului ce caracterizeaza misiunea romanilor in Afganistan, jandarmii se declara multumiti de modul in care isi desfasoara activitatea. Mai mult, singura doleanta a acestora este ca mandatul de sase luni pentru fiecare contingent sa fie marit la un an, pentru a putea petrece mai mult timp in centrele de pregatire.

×