x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Jandarmii vorbeşte cu amenzi. Protestatarii din Suceava sunt amendaţi de jandarmi şi în zilele când lipsesc de la manifestaţie

Jandarmii vorbeşte cu amenzi. Protestatarii din Suceava sunt amendaţi de jandarmi şi în zilele când lipsesc de la manifestaţie

de Paul Ciurari    |    26 Feb 2012   •   21:00
Jandarmii vorbeşte cu amenzi. Protestatarii din Suceava sunt amendaţi de jandarmi şi în zilele când lipsesc de la manifestaţie

Vineri dimineata, mai multe patrule ale Jandarmeriei au efectuat vizite la domiciliile viermilor si ciumpalacilor suceveni, care de peste 40 de zile tot ies in strada seara de seara. Numai ca nu au venit sa-i intrebe pe oameni de sanatate, ci sa-i premieze cu cate o amenda, doua, trei, pentru ca nu stiu sa stea acasa. Unii au primit cate trei amenzi odata, pentru proteste din zile diferite, iar altii, culmea ironiei, au primit amenzi pentru zilele in care nu au iesit in strada. Lucian Spetcu, un tanar asistent universitar care inca de la inceput a venit in fata Palatului Administrativ si si-a exprimat nemultumirea fata de actualul regim, a fost "premiat" cu 500 de lei pentru manifestarile din data de 15 februarie 2012. Culmea ironiei face ca in acea seara el nici macar sa nu fi venit la proteste. "In acea seara eram la un priveghi. Apare in procesul verbal un individ, Bozu Amac, martor, pe care, dupa ce contest amenda, o sa-l dau probabil in judecata, sa-l intrebam unde m-a vazut el pe mine aici... Ca s-ar putea sa fie si mai grav si sa nu existe acest martor. Am o gramada de oameni care pot depune marturie ca in acea seara eu nu am fost", a declarat Lucian Spetcu. Acesta ne-a povestit ca jandarmii i-au batut la usa, iar cum el a refuzat sa semneze, i-au lasat procesul verbal in cutia postala.

Vasile Filimon a incasat "jackpot"-ul. Lui i-au venit trei amenzi contraventionale in aceeasi zi. Ne-a povestit ca in fata casei sale au co­bo­rat sase jandarmi care au vrut sa-i inmaneze procesele verbale, insa cum el a refuzat l-au pus pe un vecin sa semneze, dupa care i le-au lasat in fata casei. Filimon s-a ales cu nu mai putin de 2.500 de lei amenda in urma celor trei sanctiuni si i s-a transmis ca a ajuns in aceasta situa­tie pentru ca el ar fi organizatorul protestelor de la Suceava. "Nu ma tem, merg inainte. Am doua amenzi de cate 1.000 de lei si una de 500 de lei, in total 2.500 de lei, precum ca sunt organizator de grup. Si nu sunt singur, mai sunt si alti protestatari care au fost amendati. Vom merge la CEDO, vom face greva foamei in fata Prefecturii. Voi protesta pana la un miliard", a spus vehemet tanarul, tinand in mana cele trei procese verbale de sanctionare.

Tactica de imprastiere a sanctiunilor nu a fost prea bine pusa la punct. Jandarmii trimisi pe teren s-au trezit ca sunt nevoiti sa lase amenzile prin vecini sau prin cutiile postale. Octavian Dirja, un fost re­vo­­lutionar din ’89 care si acum a indurat gerurile lunii ianuarie si fe­bruarie pentru a protesta, spune ca recunoaste aceste tactici, menite sa-i intimideze pe manifestanti. Darja le-a cerut camarazilor sa nu se lase intimidati de "camarila portocalie si slugile sale" si a mai facut un gest: a scos o autorizatie de pro­test valabila de pe data de 25 februa­rie pana pe 28 februarie, urmand sa ceara una noua in continuare. Cu toate acestea manifestantii au spus ca se asteapta la amenzi in conti­nuare si pentru ziua de vineri, fiind constienti ca in permanenta au fost supravegheati si inregistrati atat de catre jandarmi, cat si de catre acti­vis­tii PDL, care, inarmati cu aparate de fotografiat, au facut poze la toti cei prezenti.

Inspectoratul Judetean de Jandarmi Suceava nu stia dupa primul val de amenzi cate sanctiuni au aplicat. Ciudat lucru dat fiind faptul ca aceste procese verbale au fost completate cel mai probabil la sediul IJJ, iar inregistrarile si dosarele despre fiecare protestatar au fost facute pana in prezent foarte riguros. Capitanul Bogdan Cornaci, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Suceava, a precizat ca amenzile au fost aplicate dupa ce protestatarilor li s-a adus la cunostinta in mod repetat ca au nevoie de autorizatie pentru a manifesta, insa acest indemn de intrare in legalitate a fost ignorat cu desavarsire. Si mai interesant este faptul ca toti au fost sanctionati pen­tru "adunari publice nedecla­ra­te", iar pe fiecare proces verbal apare numele unui martor care confirma practic ca persoana sanc­tio­nata a comis contraventia, par­­­ti­ci­pand la protest. Altfel spus, dupa sistemul de dinainte de 1989, cand aveau cate un turnator pentru fiecare.

Lista martorilor de profesie:
Bozu Amar – cel care a depus marturie ca Lucian Spetcu a fost la protest in ziua in care el de fapt a lipsit. Petriceac Liviu, Padurariu Florin Ioan, Dediu Niculina, Ungureanu Adrian.
Nu am reusit sa aflam daca acesti martori sunt autodenuntatori sau pseudo-protestatari infiltrati in multime. Se zvoneste ca unii dintre ei ar fi angajati ai institutiilor aflate in subordinea MAI, sau cel putin asa sustin manifestantii "premiati". Oricum ei vor trebui sa vina pe rand in fata instantei, deoarece toti pro­testatarii amendati au spus ca vor contesta sanctiunile. Manifestantii vor fi ajutati in demersul lor, cei de la PSD Suceava anuntand deja ca vor oferi asistenta juridica gratuita pentru fiecare dintre cei amendati.

×